Stof i rødvin kan sikre gamle mod faldulykker
Der er sikkert mange, der har den modsatte erfaring, men ny forskning viser at rødvin kan forhindre at gamle mennesker falder.
Antioxidanten resveratrol har nemlig vist sig at styrke mobiliteten, hvilket især hos ældre er et problem og kan medføre fald og brækkede ben og arme.
Et forsøg med laboratoriemus, som blev præsenteret på National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, kan føre til udviklingen af kosttilskud, som kan hjælpe ældre til at leve et mere sikkert og produktivt liv.
- Vores undersøgelse tyder på, at resveratrol, der kan fås enten som kosttilskud eller i bl.a. rødvin, faktisk kunne reducere nogle af de motoriske mangler, der ses hos ældre, siger dr. Jane E. Cavanaugh.
- Og det ville derfor øge de ældres livskvalitet og mindske deres risiko for indlæggelse på grund af glid og fald.
Cavanaugh siger at fald bliver mere almindeligt med alderen og er den største årsag til skade-relaterede dødsfald blandt personer over 65 år. Desuden har omkring en ud af tre ældre amerikanere problemer med balance og at gå, ifølge American Geriatrics Society.
Disse mobilitetsproblemer er særlig udbredt blandt ældre med Parkinsons sygdom og andre aldersrelaterede neurologiske sygdomme, siger Cavanagh, der arbejder på Duquesne University i Pittsburgh. Men mens medicin kan hjælpe med at lindre nogle af de motorisk-relaterede problemer ved Parkinsons sygdom, er der ikke behandlinger for balance- og gang-problemer hos ellers raske ældre voksne.
Hun og hendes kolleger satte sig derfor for at rette op på det ved at sætte fokus på naturlige kemiske forbindelser som resveratrol.
Ældre mus begik færre fejltrin
Tidligere undersøgelser har vist, at resveratrol - en antioxidant, som findes i rødvin og mørklødede frugter - måske medvirker til at reducere betændelse, sænke kolesterol, reducere risikoen for hjertesygdomme og visse kræftformer - samt måske har nogle anti-aldrings effekter i organerne. Resveratrol er tilgængelig som et kosttilskud og findes rigeligt i røde druer, blåbær og nødder.
For at bestemme dens virkninger på balance og mobilitet, gav Cavanaugh og hendes team både unge og gamle laboratoriemus en kost, der indeholder resveratrol i otte uger. De afprøvedes periodisk gnavernes evne til at gå på et stålnet, og talte antallet af gange, hver mus tog et fejltrin. I første omgang havde de ældre mus havde sværere ved at manøvrere på forhindringen. Men efter fire uger havde de ældre mus langt færre fejltrin og var på niveau med de unge mus.
Selv om det er uklart, hvordan resveratrol virker i kroppen, fandt Cavanaughs team nogle ledetråde. I laboratorieforsøg, udsatte de neurale celler for en neurotransmitter kaldet dopamin, som i store mængder kan fremkalde celledød.
Imidlertid viste neuroner behandlet med resveratrol, sig at overleve. Ved nærmere undersøgelse fandt forskerne, at resveratrol afbødede skaderne som følge af frie radikaler, der genereres ved nedbrydningen af dopamin, og aktiverede protein signalveje, der syntes at fremme celleoverlevelse.
Selv om hun er opmuntret af resultaterne, bemærker Cavanaugh, at resveratrol har nogle ulemper. For eksempel at det absorberes dårligt af kroppen. Faktisk beregner hun, at en person på 80 kilo skulle drikke næsten 700 glas rødvin om dagen for at få nok resveratrol til at få en gavnlig effekt. Det er derfor, hun og hendes kolleger undersøger lignende menneskeskabte forbindelser, der efterligner virkningen af resveratrol og kan være mere biotilgængelige for kroppen. De forsøger også at afgøre, hvor meget resveratrol, der faktisk kommer ind i hjernen.
Alligevel har forskerne mistanke om, at selv om virkningerne af resveratrol i hjernen kun er minutlange, kunne denne beskedne påvirkning potentielt være nok til at hjælpe ældre mennesker til en større balance og undgå alvorlige fald.