Søg på Klog Kost

Jordbær kan beskytte mod mavesår

Server jordbær til hvidvinen, som sikkert flyder rigeligt i den kommende uge sommervejr.Spis jordbær til. Det kunne være rådet, hvis du drikker for meget eller har fåetl mavesår på grund af medicin.

De røde bær beskytter nemlig mavens slimhinde ifølge et europæisk forsøg, der har testet jordbær på rotter, som havde fået betændelse i deres maves slimhinde.

Et team af italienske, serbiske og spanske forskere gav ethanol (ethylalkohol), til laboratorie rotter, og ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE, led mavens slimhinde lidt mindre skader hos dem, der tidligere havde spist jordbærekstrakt.

- De positive effekter af jordbær er ikke kun knyttet til deres antioxidant kapacitet og høje indhold af fenolforbindelser (anthocyaner), men også den effekt, at de aktiverer antioxidantforsvar og enzymer i kroppen, forklarer Sara Tulipani, forsker ved universitetet i Barcelona (UB) og medforfatter af undersøgelsen, der er udgivet i tidsskriftet PLoS ONE.

Kan også skyldes medicin

Konklusionen af undersøgelsen, er at en kost med højt indhold af jordbær kan have en gavnlig virkning med hensyn til at forhindre gastriske sygdomme der er relateret til dannelse af frie radikaler eller andre reaktive oxygenarter. Jordbær kan også sinke dannelsen af mavesår hos mennesker.

Gastritis eller betændelse i mavens slimhinde er relateret til alkohol, men kan også være forårsaget af virale infektioner eller non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) mod for eksempel smerter eller medicin, der anvendes til behandling af Helicobacter pylori-bakterier.

- Det tyder på at i disse tilfælde, kan forbruget af jordbær under eller efter patologi mindske skader på mavens slimhinde, siger Maurizio Battino, koordinator for forskningsgruppen ved Marche Polytechnic University (UNIVPM, Italien).

Færre sår efter at have spist jordbær

Holdet fandt færre mavesår hos de rotter, der havde spist jordbær-ekstrakt (40 mg / dag per kg vægt) i 10 dage, før de blev givet ethylalkohol.

-Denne undersøgelse var ikke udtænkt for at finde en måde at afbøde virkningerne beruselse, men snarere som en måde at opdage molekyler i mavens membran, der kan beskytte mod de skadelige virkninger af forskellige stoffer, understreger Battino.

Der er i øjeblikket behov for nye for nye beskyttende lægemidler med antioxidant egenskaber til behandlinger af mavesår og andre gastriske problemer. De forbindelser, der findes i jordbær kunne være svaret, mener forskerne.