Er du oppustet, så skær ned på planteproteinerne
Kostfibre er godt for tarmsystemet, men spiser du en en fiberrig kost med mange planteproteiner har du en øget risiko for oppustethed.
Det antyder en undersøgelse fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, hvor forskere har analyseret data fra et klinisk forsøg med diæter med højt fiberindhold. De konkluderede, at når de 164 forsøgsdeltagere spiste versioner af en hjertesund, fiberrig kost, der var relativt rig på planteprotein, var de omkring 40 procent mere tilbøjelige til at rapportere symptomer på oppustethed sammenlignet med en kulhydratrig version af den samme fiberrige diæt.
Diæt med højt fiberindhold antages at forårsage oppustethed ved at øge visse bestande af sunde, fiberfordøjelige tarmbakterier, der producerer gas som biprodukt. Resultaterne antyder således også en rolle for "makronæringsstoffer" såsom kulhydrater og proteiner i modificering af tarmbakteriepopulationen - mikrobiomet.
"Det er muligt, at i denne undersøgelse forårsagede den proteinrige version af kosten mere oppustethed, fordi den forårsagede mere af et sundt skift i sammensætningen af mikrobiomet," siger lektor i afdelingen for epidemiologi, Noel Mueller, der er medforfatter på studet, som er offentliggjort i tidsskriftet Clinical and Translational Gastroenterology.
"Bemærkelsesværdigt var det at proteinet i disse diæter mest fra vegetabilske kilder, såsom bønner, bælgfrugter og nødder."
Mueller og hans kolleger har i de senere år undersøgt data fra tidligere kliniske forsøg af høj kvalitet for at finde diætfaktorer, der kan ændre frekvensen af oppustethed i forbindelse med en kost med høj fiber. Sidste år rapporterede de, at salt syntes at være en sådan faktor. Det var forbundet med mere oppustethed i en undersøgelse af en hjertesund kost med høj fiber, hvilket antydede, at reduktion af kostens saltindhold kunne begrænse oppustethed.
I den nye undersøgelse analyserede forskerne et klinisk diætforsøg, der blev udført i 2003 og 2005 på Johns Hopkins ProHealth Clinical Research Unit i Baltimore og på Brigham and Women's Hospital i Boston. Kendt som det optimale makronærings indtagelsesforsøg for at forhindre hjertesygdom (OmniHeart), omfattede det 164 deltagere, der havde over-normalt blodtryk. De blev tildelt tre forskellige diæter oven på hinanden følgende seks ugers perioder adskilt med to-ugers "udvaskning"-intervaller, hvor deltagerne vendte tilbage til regelmæssige spisevaner.
Diæterne blev alle betragtet som fiberrige, lav-natrium "DASH" diæter, og havde det samme antal kalorier, men varierede i deres makronæringsindtryk: En kulhydratrig version bestod af 58 procent kulhydrat, 15 procent protein og 27 procent fedt; en planteproteinrig version bestod af 48 procent kulhydrater, 25 procent protein, 27 procent fedt; og en fedtrig version bestod af 48 procent kulhydrat, 15 procent protein og 37 procent fedt.
De primære resultater af OmniHeart-forsøget, der blev offentliggjort i 2005, antydede, at de planteproteinrige og fedtrige diæter var de mest effektive til at reducere blodtrykket og forbedre målingerne af kolesterol (mindre LDL og triglycerider; øget HDL).
I deres nye analyse af disse data undersøgte forskerne, hvordan deltagernes rapporter om oppustethed - som var blandt de sekundære data, der blev indsamlet - varierede, når deltagerne spiste de tre OmniHeart-diæter. Et vigtigt fund var, at forekomsten af oppustethed steg fra 18 procent før diæterne til henholdsvis 24, 33 og 30 procent hhv. på de kulhydrat-, protein- og fedtrige diæter - hvilket indikerer, at diæter med højt fiberindhold faktisk syntes at øge oppustethed.
Forskerne analyserede også de relative ændringer blandt diæterne og forbandt den proteinrige diæt med en markant større risiko for oppustethed - ca. 40 procent større - i sammenligning med den kulhydratrige kost.
Resultaterne antyder, at man ved at erstattte proteinkalorier med kulhydratkalorier af høj kvalitet, såsom fuldkorn, kan reducere oppustethed hos dem, der er på diæt med højt fiberindhold.
Der er imidlertid mulighed for, at en diæt med højt fiberindhold, der gøres mere acceptabelt på denne måde, også ville gøre den mindre sund. De planteproteinrige og fedtrige diæter i undersøgelsen, som førte til øget oppustethed, syntes i den oprindelige OmniHeart-forsøgsanalyse også at sænke blodtrykket og forbedre blodlipidmålingerne mere end den kulhydratrige diæt.
Mueller mistænker, at den planteproteinrige diæt var årsag til mere oppustethed, fordi den forårsagede et større og sundere skift i mikrobiomet - den samlede mængde bakterier i kroppen.
Forskere har tidligere vist, at mange af virkningerne af en sundere diæt kommer fra forskydninger i tarmmikrobiomet, der resulterer i større mikrobiel produktion af sundhedsfremmende molekyler kaldet metabolitter.
"Oppustethed er måske bare en konsekvens af et sundt skifte i mikrobiomet, så hvis man er i stand til at klare oppustetheden forårsaget af en fiberrig diæt med højt proteinindhold kan man i sidste ende måske blive sundere," siger Mueller.