Skip to main content
logo for klog kost

Stoffer i jordbær kan bremse Crohns og colitis

Stoffer i jordbær, vandmelon og flere andre frugter og grøntsager kan sætte fut i et stof, som ser ud til at beskytte mod inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns og colitis.

{snippet start}

Det antyder i hvert fald nye forsøg, hvor forskere fra Weizmann Institute of Science i Israel har givet mus tilskud af to stoffer, der øger mængden og aktiviteten af et enzym kaldet ASL, som er ansvarlig for fremstillingen af ​​aminosyren arginin.

Kroppen bruger arginin til bl.a. at producere nitrogenoxid, der er et signalmolekyle, som er involveret i en lang række biologiske processer.

Forskere har længe forsøgt at bestemme hvilken rolle nitrogenoxid spiller for inflammatoriske tilstande som Crohns sygdom og colitis ulcerosa, men undersøgelserne har medført forskellige resultater, hvor nitrogenoxid nogle gange lindrede tarminflammation og andre gange øgede inflammationen.

Weizmann-forskerne antog, at de modstridende fund måske skyldes, at nitrogenoxid virker forskelligt på forskellige typer celle i tarmen.

De manipulerede derfor mus genetisk for udelukkende at blokere nitrogenoxid-produktionen i visse typer celler: enten i cellerne der udgør tarmens indre foring eller i immunceller. De fandt ud af, at symptomerne på en colitislignende sygdom blev værre, når nitrogenoxid-syntesen blev blokeret i tarmen. Symptomerne forbedrede sig til gengæld, når nitrogenoxid-syntesen ikke var blokeret i immunceller, især i de store celler, der kaldet makrofager.

Forskerne konkluderede, at hvis inflammatoriske tarmsygdomme behandles ved at hæve nitrogenoxid-niveauet, kan det forårsage bivirkninger i celler uden for tarmen.

Forskerne satte sig derfor for at udvikle en metode til kun at øge nitrogenoxid-produktion i tarmforingscellerne.

De forsøgte sig med to naturlige stoffer med hver deres virkningsmekanisme: fisetin, som findes i æbler, kakifrugt og jordbær, forhøjer ASL-niveauet, mens citrullin, der findes i vandmelon, rødder og spinat, øger ASL-aktiviteten.

Da de to tilskud blev givet sammen, fremmede det udelukkende fremstillingen af ​​nitrogenoxid i celler i tarmens indre foring. Og resultaterne viste, at denne tilgang forbedrede symptomerne på inflammatorisk sygdom i tarmen betydeligt.

Behandlingen havde også en gavnlig virkning på tyktarmskræft, som er kendt for at blive forværret af tarmbetændelse. Hos mus med tumorer i tyktarmen faldt tarmbetændelsen og deres tumorer faldt i antal og størrelse efter modtagelse af kosttilskud.

Hvis denne fremgangsmåde viser sig at hæve nitrogenoxid-niveauet i den indre celleforing af tarmen hos mennesker, kan det hjælpe med at behandle inflammatoriske tarmsygdomme og muligvis endog tyktarmskræft. Den kendsgerning, at metoden benytter sig af kosttilskud i håndkøb, bør lette gennemførelsen, konstaterer forskerne, der har fået deres undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Cell Reports.