Sådan styrker valnødder dine tarmbakterier
Valnødder påvirker vores tarmmikrobiota positivt ved at øge mængden af bakterier, der har betydning for kræftrisikoen i tarmen.
Det antyder en ny undersøgelse fra University of Illinois, hvor forskere har sammenlignet ekstra indtag af valnødder med udviklingen af bakterier i tarmen.
Tidligere forskning har vist adskillige helbredsfordele ved at spise valnødder fra at styrke vores hjerte til at reducere vores risiko for kræft.
Valnødder er en god kilde til antioxidanter og har vist sig at reducere risikoen for tyktarmskræft, lavere kolesteroltal, holde hjertesygdomme i skak, og endda styrke vores hjerner.
Nødder er desuden en værdifuld kilde til kostfiber, der hjælper med at diversificere og styrke vores tarmbakterier.
Den nye undersøgelse er baseret på 18 deltagere, der enten fik 42 gram valnødder eller ingen valnødder i en tre ugers perioder.
Forskerne indsamlede og analyserede deltagernes blod- og fækalprøver både i begyndelsen og slutningen af perioden.
Analyser viste, at valnødder øgede niveauer af tre hovedbakterier: Faecalibacterium, Roseburia og Clostridium. Forskerne forklarer, at disse tre bakterier producerer et metabolisk biprodukt kaldet butyrat, som har vist sig at forbedre tarmens sundhed.
Chefforsker Hannah Holscher pointerer dog, at disse resultater skal tages med forbehold da butyratniveauer ikke blev målt i denne undersøgelse.
"Vi kan ikke påstå at butyrat-niveauet øgedes bare fordi mængden af disse mikrober øgedes."
"Faecalibacterium har også vist sig at reducere inflammation hos dyr. Dyr med højere mængder har også bedre insulinfølsomhed. Faecalibacterium kan også være en probiotisk bakterie," siger Holscher, der er lektor i fødevarevidenskab og menneskelig ernæring samt hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Nutrition.
Undersøgelsen viste også, at folk, der indtog valnødder, havde et fald i såkaldte sekundære galdesyrer.
Mens galdesyrer er normale forbindelser, der hjælper med at absorbere lipider, kolesterol og nogle vitaminer i mavetarmkanalen, har nogle af dem vist sig at være giftige.
Galdesyrer kan være primære eller sekundære, og noget tyder på at sidstnævnte kan bidrage til tyktarmskræft.
"Sekundære galdesyrer har vist sig at være højere hos personer med øget risiko for kolorektalcancer," siger Holscher.
"Sekundære galdesyrer kan være skadelige for celler i tarmsystemet, og mikrober udvikler disse sekundære galdesyrer. Hvis vi kan reducere sekundære galdesyrer i tarmen, kan det også hjælpe på menneskers helbred."
Holscher forklarer, at den måde, hvorpå mikrober absorberer og behandler den energi, der stammer fra valnødder, kan være nøglen til, hvordan nødderne påvirker vores helbred.
"Når du laver udregninger for at bestemme, hvor meget energi der ville komme fra at spise valnødder, var det ikke i overensstemmelse med den energi, der rent faktisk blev absorberet," noterer Holscher.
"Du absorberer kun omkring 80 procent af energien fra valnødder og det betyder, at mikroberne får adgang til den ekstra 20 procent af kalorierne og de fedtstoffer og fibre der er tilbage i dem, og hvad betyder det? Udgør det et positivt helbredsproblem eller et negativt sundhedsresultat?"
"Vores undersøgelse giver de første resultater, der tyder på, at mikroorganismernes interaktioner med de ufordelte valnødkomponenter producerer positive resultater," siger Hannah Holscher.