Valnødder forbedrer dine tarmes bakteriekultur
Valnødder ændrer sammensætningen af bakterier i tarmen og det kan forklare mange af de helbredseffekter, der har gjort nødden til en af de sundeste fødevarer.
Det viser en ny undersøgelse fra bl.a. New Orleans School of Medicine, hvor forskere har sammenlignet bakteriekulturen hos mus, der fik valnødder i deres kost med mus, der fik et almindeligt foder.
"Valnødder er blevet kaldt en superfood, fordi de er rige på omega-3 fedtsyre, alfa-linolsyre og fibre, og de indeholder en af de højeste koncentrationer af antioxidanter," konstaterer den registrerede diætisk Lauri Byerley, der er forskningsassistent i fysiologi ved Louisiana State University Health.
"Nu kan vi tilføje en ekstra fordel ved valnødder i form af deres gavnlige ændringer af tarmens bakterikultur," siger Byerley, som har fået resultaterne offentliggjort i The Journal of Nutritional Biochemistry.
Vedd at måle typerne og antallet af tarmbakterier fandt forskerne ud af, at der var to forskellige grupper af bakterier hos de forskellige. I valnødde-gruppen var antallet og typerne af bakterier ændrede, ligesom bakteriernes funktionelle kapacitet. Der var en betydelig stigning i fordelagtige bakterier som Lactobacillus.
"Vi fandt ud af, at valnødder i kosten øgede mængden af bakterier i tarmen, Tidligere studier har forbundet mindre bakteriel mangfoldighed med fedme og andre sygdomme som inflammatorisk tarmsygdom," siger Byerley.
"Valnødder øgede antellet af flere bakterier, som Lactobacillus, der typisk er forbundet med probiotika, hvilket tyder på, at valnødder kan virke præbiotisk."
Prebiotika er diætstoffer, der selektivt fremmer antallet og aktiviteten af gavnlige bakterier.
"Tarmhelbred er et voksende forskningsområde, og forskere har vist, at større bakteriel mangfoldighed kan være forbundet med bedre helbredsresultater," påpeger Byerley.
Forskerne konkluderer, at valnødders ændring af tarmens mikrokultur tyder på en ny fysiologisk mekanisme til forbedring af helbredet. At spise valnødder har været forbundet med reduceret risiko for kardiovaskulær sygdom, langsommere tumorvækst hos dyr og forbedring af hjernens helbred.