Søg på Klog Kost

For få kostfibre fra frugter og grøntsager ødelægger ikke bare vores egen tarmflora, men også vore børns.For få kostfibre fra frugter og grøntsager ødelægger ikke bare vores egen tarmflora, men også vore børns.

Mangel på kostfibre medfører svagere tarmflora

Dine børn og børnebørn risikerer at blive født med en tarmflora, der gør dem mere sarte og sygelige, hvis du spiser for få kostfibre.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Stanford University School of Medicine, hvor forskere har undersøgt udviklingen i tarmfloraens diversitet hos to grupper mus, der enten fik en kost med mange kostfibre eller en kost med næsten ingen kostfibre, men mange proteiner.

Kostfibre findes udelukkende i frugt og grøntsager og glider ufordøjede igennem mavetarmsystemet, men har vist sig at have betydning for tarmfloraens sundhed.

De to grupper mus bakterie-profiler viste sig hurtigt at ændre sig. Musene , der næsten ikke fik fiber nærede færre bakteriearter i deres tarme. Mere end halvdelen af bakteriearternes mængder var skrumpet med over 75 procent, og mange arter syntes at være helt forsvundet.

Men for forskerne var det skræmmende, at musenes unger blev født med en reduceret tarmflora, hvor mange bakteriearter var forsvundet, hvis forældrene næsten ikke fik kostfibre. Og i fjerde generation var 75 procent af den oprindelige bakteriekultur forsvundet.

Undersøgelsen viser, at en fiberfattig kost ikke kun nedbryder de komplekse mikrobielle økosystemer bosat i alle pattedyrs tarme, men kan medføre et definitivt tab af mangfoldighed i tarmfloraen på så få som tre eller fire generationer.

Når en hel befolkning har oplevet udryddelsen af ​​vigtige bakteriearter, er det ikke nok bare "at spise rigtigt" for at gendanne disse tabte tarmbakterier. Forskerne mener at dette problem allerede er ved at ramme indbyggerne i den vestlige verden.

En tiendedel af urbefolkningens

Udbredelsen af ​​næsten fiber-fri, forarbejdede færdigretter siden midten af ​​det 20. århundrede har resulteret i at det gennemsnitlige fiber-indtag pr. indbygger i de industrialiserede lande kun er omkring 15 gram om dagen. Det er omkring en tiendedel af indtaget blandt verdens svindende ur- og landbefolkning, hvis levevilkår og kostindtag formodentlig mest ligner vore forfædres, fortæller Justin Sonnenburg, der er lektor i mikrobiologi og immunologi samt hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Stort set alle sundhedseksperter er enige om, at en fiber-fattig kost ikke er optimal. Sandsynligvis er den vigtigste årsag til dette, at fibre, som ikke kan fordøjes af menneskelige enzymer, er den vigtigste fødekilde for kommensale bakterier, der koloniserer vores tarme, siger Sonnenburg.

"Tusinder af forskellige bakteriearter lever i vores tyktarm. Vi ville have svært ved at leve uden dem. De afværger patogener, udvikler vores immunforsvar og styrer selv udviklingen af ​​vores væv."

Mens vi afhente disse mikroskopiske passagerer i løbet af rutinemæssige eksponeringer i hele vores levetid, en af ​​de mest betydningsfulde kilder til vores tarm bakteriepopulationer er vores nærmeste familie, især vores mødre under fødsel og barndom.

Undersøgelser af tarmfloraen har vist, at mangfoldigheden af ​​bakteriearter hos jæger-samlere og landbefolkninger i høj grad overstiger den hos os, der bor i moderne industrialiserede samfund. 

"Talrige faktorer, herunder udbredt brug af antibiotika, mere hyppige kejsersnit og mindre hyppig amning er mulige forklaringer på denne udtynding hos industrialiserede befolkningsgrupper," siger Sonnenburg.