Søg på Klog KostForarbejdede fødevarer øger risikoen for utæt tarm

Syv tilsætningstoffer i forarbejdede fødevarer medvirker til at svække tarmens modstandsdygtighed over for bakterier og toksiner, der øger risikoen for autoimmune sygdomme som Crohns og MS.

 

Det viser resultaterne af en ny undersøgelse lavet i samarbejde mellem forskere fra Tyskland og Irael, hvor forskerne har undersøgt virkningerne af forarbejdede fødevarer på tarmene, og på udviklingen af ​​autoimmune sygdomme - tilstande, hvor kroppen angriber og skader sit eget væv.

Mere end 100 autoimmune sygdomme er blevet identificeret, herunder type 1 diabetes, cøliaki, lupus, multipel sklerose, autoimmun hepatitis, og Crohns sygdom.

"I de seneste årtier har der været et fald i forekomsten af ​​smitsomme sygdomme, men samtidig har der været en stigning i forekomsten af ​​allergiske sygdomme, kræft og autoimmune sygdomme," siger professor Aaron Lerner fra Technion medicinske fakultet og Carmel Medical Center i Haifa, der har anført undersøgelsen i samarbejde med dr. Torsten Matthias fra Aesku-Kipp Institut i Tyskland.

"Da ​​de genetiske ændringer ikke er væsentlige over sådan en kort periode har den videnskabelige verden ledt efter miljømæssige forklaringer."

I deres undersøgelse har forskerne fokuseret på den enorme stigning i brugen af ​​industrielle tilsætningsstoffer, der skal forbedre kvaliteter som smag, lugt, konsistens og holdbarhed, og fandt en betydelig indirekte sammenhæng mellem den øgede anvendelse af forarbejdede fødevarer og stigning i forekomsten af ​​autoimmune sygdomme.

Mange autoimmune sygdomme stammer fra skader på cellemellemrummene (kaldet "tight junctions") i tarmens vægge, der beskytter tarmslimhinden. De fungerer normalt som en barriere, der hindrer at bakterier, toksiner, allergener og kræftfremkaldende stoffer trænger ud i kroppen. Skader på disse cellemellemrum (kendt som "utæt tarm" eller "leaky gut") fører til udvikling af autoimmune sygdomme.

Mavetarm | 13. sep 2013

Overvægtige menneskers tarmbakterier gør mus fede

Tvillingeforsøg afslører at overvægtige mennesker har en anden bakteriekultur i tarmene…

Forskerne fandt, at mindst syv almindelige tilsætningsstoffer svækker disse tight junctions: glukose (sukker), natrium (salt), fedt opløsningsmidler (emulgatorer), organiske syrer, gluten, mikrobiel transglutaminase (en særlig enzym, der tjener som protein "lim") og nanometriske partikler.

"Vi håber, at denne og lignende undersøgelser øger bevidstheden om farerne forbundet med industrielle tilsætningsstoffer, og øger bevidstheden om behovet for at kontrollere dem."

Forskerne opfordrer patienter med autoimmune sygdomme eller en genetisk risiko for sådanne sygdomme til at undgå forarbejdede fødevarer, når det er muligt.