Skip to main content
logo for klog kost
Tarmbakterier afgøre om du får succes med din diæt.

Tarmbakterier afgør diæters succes

Har du forsøgt at følge den samme diæt som en ven uden at opnå samme resultater, så er det ikke din mangel på disciplin, men din tarmfloras skyld.

{snippet start}

Selv om to mennesker går på den samme diæt - uanset om det er for at tabe sig eller generelt at blive sundere - så kan udfaldet nemlig blive markant anderledes fordi bakteriekulturen i tarmene er væsensforskellige.

Det viser en ny undersøgelse fra det svenske Sahlgrenska Academy, hvor forskere konstaterede, at folk, der havde lavere blodsukker efter at have spist bygkerne brød også hvade en anden bakteriefordeling i tarmen.

Tidligere undersøgelser på Sahlgrenska Academy har vist, at tarmfloraen ændres hos mennesker med stofskifte-relaterede sygdomme som diabetes 2, og at tarmfloraen bidrager til fedme, diabetes og hjertekar-sygdomme.

I den ny undersøgelse spiste 39 forsøgspersoner bygkerne brød i tre dage efterfulgt af almindeligt hvidt brød i tre dage (med en pause mellem de to diæter). Resultaterne viste, at bygkerne brødet forbedrede kontrollen med blodsukkeret, men kun hos nogle deltagere.

Test af tarmfloraen viste, at der var flere prevotella-bakterier hos deltagere, der reagerede positivt på bygkerne brød. Prevotella har tidligere vist sig at være forbundet med høj fiber-indtagelse.

Ved at overføre tarmflora fra disse personer til kim-fri mus, kunne forskerne påvise, at den ændrede tarmflora bidrog til de gavnlige virkninger af bygkerne brødet.

{module also mavetarm}

"Vores resultater viser tydeligt, hvor meget samspillet mellem tarmfloraen og kosten betyder og bidrager til vores forståelse af stofskiftets betydning for sundhed og sygdom. Resultaterne kan delvist forklare hvorfor reaktioner på forskellige diæter er så individuelle," siger professor Fredrik Bäckhed ved Sahlgrenska Akademi, Göteborgs Universitet, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Cell Metabolism.

"Vores resultater viser også, at mus, der fik en fiberrig kost fik et lavere blodsukker efter at de fik tilført Prevotella-bakterier. Vores resultater kan føre til et kombinationsprodukt med Prevotella og fibre fra korn," siger Fredrik Bäckhed.

Forskerne håber i nye undersøgelser at kunne finde ud af om man gennem tarmfloraen kan identificere hvordan vi enkeltvis reagerer på en bestemt kost.