Søg på Klog Kost

Folk med Crohns sygdom bør overveje om de kan undvære mælk, smør og andre fødevarer md palmitin fedtsyrer, der ifølge den nye undersøgelse muligvis forværrer inflammationen.Folk med Crohns sygdom bør overveje om de kan undvære mælk, smør og andre fødevarer md palmitin fedtsyrer, der ifølge den nye undersøgelse muligvis forværrer inflammation.

Sådan påvirker fedtsyrer Crohns sygdom

Lider du af Crohns bør du overveje om mælk, smør, olivenolie og anden mad med palmitin fedtsyrer forværrer sygdommen.

 

Til gengæld kan noget tyde på at såkaldte omega-6 fedtsyrer, som især findes i planteolier som valnødde-, vindruekerne-, solsikke- og tidselolie, kan lindre inflammtionen.

Det antyder undersøgelser fra Duke University, hvor forskere har analyseret 1.400 tidligere gen-undersøgelser af sammenhængen mellem fedtysrer og gener.

Crohns sygdom er en inflammatorisk sygdom i mavetarmkanalen, der forårsager mavesmerter, diarré, feber og vægttab. Selv om det menes at skyldes et samspil mellem miljømæssige og genetiske faktorer er de nøjagtige årsager uklare. Der er ingen kur, men mennesker med sygdommen kan undgå udbrud ved at tage anti-inflammatorisk medicin og foretage kostændringer.

"Kostændringer i forbindelse med Crohns sygdom bør undersøges mere systematisk, og denne undersøgelse er et godt første skridt," siger Dennis Ko, der er lektor i molekylær genetik og mikrobiologi ved Duke School of Medicine.

Tidligere forskning har antydet, at en kost med et højt fedtindhold kan være forbundet med Crohns sygdom, men det er aldrig blevet påvist at de to er forbundet via genetik. Visse subtile genetiske variationer - så små som en enkelt bogstavs ændring i DNA - synes at forekomme oftere hos mennesker med Crohns sygdom. Forskellige undersøgelser viser, at specifikke genetiske variationer er medvirkende til et højere indhold af visse fedtsyrer i blodet.

"Spørgsmålet er om den genetiske overlap mellem fedtsyrer og Crohns sygdom er forventelidt eller bare tilfældigt," siger Ko, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Genome Biology.

Overraskende fedt

For at teste om fedtsyrerindholdet i blodet var en årsag til eller en konsekvens af sygdommen testede forskerne forskellige fedtsyrer på en type zebrafisk, der har vist sig at være en god model på Crohns sygdom.

Til forskernes overraskelse var det ikke omega-7 (palmitoleinsyre), der væsentligt forværrede inflammation, men snarere dens mættede modstykke, palmitinsyre, som findes i olivenolie, smør, ost, mælk og kød.

En anden uventet opdagelse var, at omega-6-fedtsyre (linolsyre) i f.eks. vegetabilske olier mindskede inflammation. 

Tidligere undersøgelser har vist at mennesker med Crohns har et lavere indhold af omega-6 i blodet.

Forskerne understreger dog, at deres resultater ikke bør være grundlag for radikale kostændringer hos mennesker med Crohns før der er lavet flere undersøgelser og mere raffinerede genetiske analyser af fedtsyrer og Crohns.

"Hvis vi kan uddybe vores forståelse af hvordan lipider påvirker Crohns sygdom, så kan vi måske i sidste ende bedre udvikle nye måder at styre Crohns sygdom og andre inflammatoriske lidelser," siger en af undersøgelsens medforfattere John Rawls, der er lektor i molekylær genetik og mikrobiologi i Duke School of Medicine.