Skip to main content
logo for klog kost

Nogle madolier forringer lungekapaciteten

E-vitamin i visse typer olier som raps-, soja- og majsolie øger risikoen for at udvikle lungebetændelse og muligvis astma.

{snippet start}

Til gengæld tyder en ny undersøgelse på at E-vitamin i oliven- og solsikkeolie styrker lungerne.

Undersøgelsen viser drastisk forskellige helbredseffekter af vitamin E, afhængigt af dens form. E-vitamin findes bl.a. i formerne gamma-tocopherol, der er fremherskende i soja-, raps- og majsolie, mens alfa-tocopherol findes i oliven- og solsikkeolie.

"I betragtning af antallet af ramte mennesker i denne undersøgelse, kan der alene i USA være 4,5 millioner personer med nedsat lungefunktion som følge af deres høje forbrug gamma-tocopherol," siger undersøgelsens hovedorfatter Joan Cook-Mills, der er lektor i immunologi og allergimedicin ved Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Undersøgelsen er den første, der viser en sammenhæng mellem gamma-tocopherol og dårligere lungefunktion.

Cook-Mills har fået offentliggjort undersøgelsen i tidsskriftet Respiratory Research.

Antallet af astma-tilfælde i USA har været stigende i de sidste 40 år, hvilket falder sammen med et skift i den amerikanske kost fra svinefedt og smør til sojabønner, raps- og majsolier, der blev anset for at være sundere for hjertet. Ser man på andre landes astmatilfælde er antallet markant lavere i lande hvor kosten består af mest oliven- og solsikkeolie.

I USA er det gennemsnitlige indhold af gamma-tocopherol i blodet mindst fire gange højere end i de europæiske og de skandinaviske lande, der hovedsageligt bruger solsikke- og olivenolie, fortæller Cook-Mills.

"Folk i lande , der forbruger olivenolie og solsikkeolie har det laveste antal astmatilfælde, og dem, der forbruger soja-, majs- og rapsolie har de fleste astmatilfælde," siger Cook-Mills.

"Når folk spiser oliven- og solsikkeolie, som er rig på alpha-tocopherol, er deres lungefunktion bedre."

Studiet er baseret på 4.526 personer fra befolkningsundersøgelsen Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study (CARDIA).

Tidligere allergi-forskning med mus har vist, at alfa-tocopherol reducerede risikoen for lungebetændelse og sikrer en sundere lungefunktion, mens gamma-tocopherol øgede risikoen for lungebetændelse og hyperfølsomhed i luftvejene, der er karakteristisk for astma.

Cook-Mills undersøgte CARDIA-deltagernes lungefunktioner fire gange over en 20 års periode og deres indhold af tocopherol i blodet tre gange. Hun konstaterede, at et højt indhold af gamma-tocopherol på 10 mikromolærer i blodplasmaet var forbundet med en 10 til 17 procents reduktion i lungefunktionen. Mikromolærer er et mål for mængden af gamma-tocopherol per liter blodplasma.

"Blodplasmaet viste, hvor meget de havde optaget i deres væv," siger Cook-Mills.

I 2012 forskning identificerede hun en mekanisme som forklarede hvorfor gamma-tocopherol øger lungeinflammation: proteinkinase C-alfa bliver hæmmet af alpha-tocopherol, mens gamma-tocopherol forøger virkningen af proteinet.

"En 10 procent reduktion i lungefunktionen er nærmest en astmatisk tilstand," siger Cook-Mills.

"Folk får flere problemer med vejrtrækning. De indånder mindre luft, og det er sværere at udånde. Deres lunger har reduceret kapacitet."

"Personer med astma har allerede lavere lungefunktion, så hvis de har et højt niveau af gamma-tocopherol, vil de få endnu sværere ved at trække vejret," siger Cook-Mills. De personer i CARDIA-undersøgelsen med astma og et højt gamma-tocopherol-niveau havde den laveste lungefunktionen.