Skip to main content
logo for klog kost

Sild kan beskytte mod astma-anfald

En lækker frokost med sild, laks og æg kan hindre udbrud af astma, der i en ny undersøgelse viser sig at have en klar sammenhæng med et vigtigt vitamin.

{snippet start}

Undersøgelsen fra Tel Aviv universitet (TAU) er baseret på en analyser af journaler fra næsten 308.000 israelere, der fik foretaget målinger af deres D-vitamin-niveau mellem 2008 og 2012.

"D-vitamin har signifikante immunregulerende virkninger, og menes derfor, at have en effekt på astma - en immunologisk reguleret sygdom," siger Dr. Confino-Cohen fra TAU Sackler Faculty of Medicine, Meir Medical Center, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology.

"Men de fleste af de eksisterende data vedrørende D-vitamin og astma stammer fra børneundersøgelser og var inkonsekvente. Vores undersøgelse er unik, fordi antallet af af unge voksne er meget stor og ikke 'forurenet' af andre sygdomme."

Astma, som opflammer og indsnævrer luftvejene, er blevet mere almindelig i de senere år. Selvom der ingen kendt kur er, kan astma styres med medicin og ved at undgå allergener og andre udløsere. Den nye undersøgelse tyder dog også på at astma-anfaldene kan kontrolleres gennem maden eller ved sol-dyrkning.

D-vitamin stammer hovedsageligt fra solens stråler, der i kontakten med vores hud omdannes til D-vitamin, men vitaminet kan også indtages gennem fødevarer som fisk, æg, torskelever og champinons, men også svinekød og andre madvarer.

Bør screene for D-vitamin-mangel

Forskerne tog forbehold for andre vigtige årsager for astma, som fedme, rygning og andre kroniske sygdomme. Over 21.000 astmapatienter i Israel blev undersøgt og dem med D-vitaminmangel var 25 procent mere tilbøjelige end andre astmatikere til at have haft mindst et anfald i den seneste tid.

Forskerne fandt, at astmatikere med D-vitamin-mangel havde en højere risiko for et astmaanfald.

"Vores resultater føjer sig til mængden af beviser på sammenhængen mellem D-vitamin og astma," siger Dr. Confino-Cohen.

"Vi forventer, at yderligere prospektive studier vil støtte vores resultater. I mellemtiden støtter resultaterne en anbefaling om at screene for mangel på D-vitamin hos de astma-patienter, som oplever tilbagevendende anfald. Har de D-vitaminmangel kan tilskud være nødvendig."

Selv om hovedparten af D-vitamin i kroppen stammer fra solen anbefaler dermatologer at man også får det fra fødevarer eller som et kosttilskud - på grund af risikoen for hudkræft.

"Vi ved en masse om denne sygdom, og der er mange behandlingsmuligheder, så det er ret frustrerende, at forekomsten af astma ikke er faldende i betragtning af at så mange patienter får anfald, der væsentlig forringer deres livskvalitet," siger Dr. Confino-Cohen, der er allergi- og klinisk immunologispecialist.