Skip to main content
logo for klog kost

Ginseng beskytter mod luftvejssygdom

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Ginseng kan hjælpe med at behandle og forebygge den hyppigt forekommende lungesygdom respiratorisk syncytal virus (RSV) og influenza.

Det viser forsøg med den populære naturmedicin på Georgia State University, hvor forskeren Sang-Moo Kang har testet koreansk rød ginseng ekstrakt.

Der findes ingen vacciner mod RSV, som rammer millioner af mennesker verden over og er hovedårsag til inflammatoriske bronchiolitis lungebetændelse og død hos spædbørn og hos nogle ældre voksne. Sygdommen er ikke så farlig herhjemme medmindre børn i forvejen har et svækket immunsystem. Sygdommen kan også føre til astmatisk bronkitis og dermed i sidste ende astma.

I en kommende udgivelse af International Journal of Molecular Medicine, konstaterer Kang at koreansk rød ginseng ekstrakt forbedrer menneskelige lungeepitelcellers overlevelse efter RSV-infektion og hæmmede virus mulighed for at at sprede sig i kroppen. Desuden betød behandling med rød ginseng ekstrakt at RSV-inducerede inflammatoriske geners aktivitet blev undertrykt ligesom dannelsen af kemisk reaktive molekyler indeholdende oxygen blev undertrykt. De spiller en rolle i virus-forårsaget epitelbeskadigelse i RSV.

{module 120}

Epitelceller er en slags hudceller der beklæder og beskytter overflader både på indersiden og ydersiden af både blodårer og organer.

Bekræftet i museforsøg

Også i forsøg med mus, der fik koreansk rød ginseng ekstrakt i maden, konstaterede Kang at de havde lavere virusniveauer efter infektion med RSV.

I en anden undersøgelse, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients har Kang undersøgt, om rød ginseng ekstrakt har forebyggende effekt på influenza A virus infektion. Han fandt, at ekstraktet forbedrer overlevelsen af humane lungeepitelceller inficeret med influenzavirus. Behandling med rød ginseng ekstrakt reducerede også aktiviteten hos gener, der forårsager inflammation.

Efter infektion med influenza A-virus oplevede mus, der fik ginseng i en lang periode, flere immunmodificerende virkninger, som stimulerede den antivirale produktion af proteiner, der er vigtige for immunsystemet. Desuden var der færre inflammatoriske celler i deres bronchiale vægge.