Søg på Klog Kost

Spiser du meget hvidt brød og andre madvarer, der sætter hurtigt gang i blodsukkeret, øger det tilsyneladende risikoen for lungekræft.Spiser du meget hvidt brød og andre madvarer, der sætter hurtigt gang i blodsukkeret, øger det tilsyneladende risikoen for lungekræft.

Hurtige kulhydrater øger risikoen for lungekræft

Hvidt brød, sukker og andre tomme kulhydrater øger risikoen for lungekræft.

 

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse fra University of Texas MD Anderson Cancer Center, hvor forskere har sammenlignet det såkaldte glykæmiske indeks for kosten hos 1.905 personer med lungekræft og sammenlignet med 2.403 sammenlignelige raske deltagere.

Glykæmisk indeks (GI) er et mål for hvor hurtigt kulhydrater i fødevarer kan forventes at påvirke blodsukkerniveauet. Det bruges primært til forebyggelse og styring af diabetes.

Fødevarer med et højt GI-niveau øger blodsukkerniveauet mest og kan for eksempel være hvidt brød, hvide ris, melon og ananas, mens mad med et lavt GI-niveau eksempelvis er bælgfrugter, linser, søde kartofler og majs.

Et lignende begreb er Glykæmisk Load (GL), som er et mål for hvor mange kulhydrater, der er i en bestemt fødevare og hvor hurtigt den vil hæve blodsukkerniveauet.

Tidligere forskning har vist, at GI-niveauet er forbundet med visse former for kræft, herunder mave, tyk- og bugspytkræft, fortæller chefforfatter dr. Xifeng Wu fra Epidemiologisk afdeling, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

De 4.318 deltagere i undersøgelsen var allerede del af en igangværende lungekræft undersøgelse på MD Anderson, hvor de blev interviewet om deres sygehistorie og kost gennem livet.

Det gav forskerne mulighed for at beregne GI-indholdet af deltagernes kostvaner ved hjælp af den amerikanske diabetesforenings oversigt over fødevarers glykæmiske indeks og glykæmiske belastning. Deltagerne blev ud fra det inddelt i kvintiler (femtedele) baseret på deres resultater.

Sammenligninger viste at den femtedel af deltagerne, der spiste flest fødevarer, som lå højt på det glykæmiske indeks, havde en 49 procent højere risikoe for lungekræft end deltagerne i det laveste kvintil. De havde desuden en 92 procent højere risiko for at udvikle planocellulært karcinom i lungerne - som tegner sig for omkring 25- 30 procent af lungekræft-tilfælde.

Forskerne fandt at adenocarcinom, der tegner sig for omkring 40% af lungekræft-tilfælde, ikke i lige så høj grad var forbundet med en kost, der indeholdt mange hurtige kulhydrater.

Blandt de forsøgspersoner, der aldrig havde røget, var risikoen for at udvikle lungekræft dobbelt så stor i det øverste kvintil, som i det nederste. Blandt rygere øgedes risikoen kun med 31 procent mellem de to grupper.

"Selvom rygning er en stor risikofaktor for lungekræft, er det ike alene årsagen til alle risici for lungekræft. Denne undersøgelse giver yderligere bevis for, at kosten i sig selv - og sammen med andre risikofaktorer - påvirker udviklingen af lungekræft.

Resultaterne fra denne undersøgelse tyder på, at man ved at reducere forbruget af fødevarer og drikkevarer med et højt glykæmisk indeks kan sænke risikoen for lungekræft," siger dr. Xifeng Wu.

Selvom forskerne ikke præcist kan forklare hvorfor en kost med et højt GI-niveau kan øge risikoen for lungekræft, påpeger de, at de hurtige kulhydrater øger sandsynligheden for glukoseintolerance og insulinresistens.

Tidligere forskning har knyttet insulinresistens til ændringer i IgF (insulin-like growth faktor) i kroppen, som medvirker til kræft-relateret celledeling og differentiering.

"Hvis resultaterne fra denne undersøgelse bekræftes bør sundhedspersonale gøres opmærksom på sammenhængen mellem glykæmisk indeks og lungekræft, så de kan kommunikere med deres patienter og offentligheden om kostændringer til forebyggelse af lungekræft," understreger Dr. Wu.