Skip to main content
logo for klog kost
Et æble om dagen holder KOL væk.

Så effektivt kan sund kost beskytte dig mod rygerlunger

Spiser du sundt reducerer du risikoen for lungesygdommen KOL, der oftest er resultatet af at ryge for meget og derfor populært kaldes rygerlunger.

{snippet start}

Det tyder i hvert fald en ny undersøgelse, hvor forskere fra bl.a. Harvard School of Public Health, har sammenlignet en undersøgelse med 73.000 kvinder og en undersøgelse med 43.000 mænd og deres risiko for KOL udfra hvor sundt de spiste.

Ved begyndelsen af undersøgelserne blev alle deltagere bedt om at udfylde et spørgeskema om deres madvaner og deres helbred, som gav oplysninger om vægt, fysisk aktivitet, rygning, sygehistorie og andre risikofaktorer.

Senerehen blev der også indsamlet oplysninger om eventuelle nyligt diagnosticerede sygdomme hvert 2. år.

Forskerne brugte index over sund mad kaldet AHEI 2010 til at måle deltagernes kost kvalitet. En høj score repræsenterer en sund kost med et højt indtag af grøntsager, fuldkorn, flerumættede fedtstoffer, nødder og omega-3 fedtsyrer, et lavt indtag af rødt og forarbejdet kød, raffineret korn og sukkerholdige drikkevarer, og moderat alkoholforbrug.

Under opfølgningen af begge undersøgelser blev 167 nye tilfælde af KOL diagnosticeret hos mænd og 723 nye tilfælde diagnosticeret hos kvinder.

Vigtige antioxidanter

Forskerne fandt, at deltagere med den højeste score på AHEI 2010-indekset var en tredjedel mindre tilbøjelige til at udvikle KOL, sammenlignet med deltagere med den laveste score, hvilket tyder på, at en sund kost kan reducere risikoen for at udvikle KOL - selv når man tager højde for andre risikofaktorer.

"Selvom indsatsen for at forebygge KOL fortsat bør fokusere på rygestop, støtter disse resultater vigtigheden af en sund kost for programmer til forebyggelse af KOL," siger forfatterne i en kommentar til deres resultater.

De tilføjer, at klinikerne bør overveje, hvordan en persons kost kan spille en rolle for lungerne. Deres hypotese er, at antioxidanter i en sund kost kan ligge bag den beskyttende virkning mod KOL.

"Da lungerne eksisterer i et miljø med højt iltindhold, er det rimeligt at postulere, at visse udsættelser (og lokal inflammation), yderligere kan øge byrden af oxidanter," bemærker de.

Oxidanter er stoffer, der ilter celler, så de populært sagt harsker og forurener væv, blod og organer.

"Balancen mellem disse potentielt giftige stoffer og den beskyttelse som antioxidanter i kosten giver, kan spille en rolle for reducering af lungefunktionen og udviklingen af KOL," siger forskerne.

KOL, rygerlunger, antioxidanter, omega-3