Søg på Klog Kost

Hvidløg kan redde cystisk fibrose-patienter fra døden

Et stof i hvidløg kan hindre dannelsen af biofilm og dermed give antibiotika bedre muligheder for at redde patienter med cystisk fibrose.Bakterier kan samle sig i biofilm, der gør dem stærkere og mere modstandsdygtige overfor antibiotika. Nu har danske forskere identificeret et stof i hvidløg, der kan begrænse udviklingen af biofilm.

Håbet er at stoffet blandt andet kan hjælpe patienter med cystisk fibrose, der er en arvelig sygdom, hvor et sygt gen hindrer transport af salt i lunger, bugspytkirtler og svedkirtlerne.

I maj-nummeret af Antimicrobial Agents and Chemotherapy, beskriver foskerne fra Københavns Universitet, Tim Holm Jakobsen og Michael Givskov, hvordan stoffet ajoene kan hæmme en række sygdomsfremkaldende gener.

Ajoene er den største bestanddel af en mangfoldighed af svovlholdige forbindelser der produceres, når hvidløg bliver knust.

Kan dræbe 90 procent af bakterierne

Tidligere har forskerne påvist at rå ekstrakter af hvidløg kan hæmme udviklingen af et stort antal gener, der styres af kommunikationen mellem bakterielle celler involveret i biofilm udvikling (kaldet quorum sensing, red), og at ekstrakterne kan stoppe Pseudomonas aeruginosa infektioner i mus.

P. aeruginosa er en almindeligt forekommende bakterie i jord og vand, der kan føre til infektioner i luft- og urinveje.

- Vi opdagede også, at ajoene kan reducere produktionen af rhamnolipid, en forbindelse, der beskytter biofilm bakterier fra de hvide blodlegemer, som ellers ville ødelægge bakterier.

Vi opdagede samtidig at ved at kombinere ajoene med antibiotikaet tobramycin, er det muligt at dræbe mere end 90 procent af bakterier, der lever i en biofilm, siger Tim Holm Jakobsen.

Kan udskyde antibiotikaresistens

- Vores undersøgelse er en del af en række omfattende undersøgelser af naturlige forbindelser rettet mod bakterielle quorum sensing systemer.

Det underbygger tidligere forskning, vi har udført af potentialet i forbindelser, der blokerer kommunikationen blandt patogene celler i modsætning til blot at dræbe bakterier, som konventionel antibiotika gør, siger Jakobsen, der tilføjer at metoderne kan udskyde eller minimere udviklingen af antibiotikaresistens.

Hvidløgsprojektet har nydt godt af en stor donation fra den tyske cystisk fibrose forening.

- Hos CF-patienter fører P. aeruginosa infektion til bronchieciasis, lungefibrose, respirationssvigt og død, siger han.

Lever i 40 år

- På trods af intensiv antibiotisk behandling, har CF-patienter en forventet levetid på omkring 40 år, og den vigtigste dødsårsag i CF-patienter er fortsat komplikationer forbundet med denne infektion.

Jakobsens team og den tyske Cystisk Fibrose forening har nu taget patent på ajoenes effekt på biofilm, og søger en medicinalvirksomhed, der vil samarbejde om at udvikle antimikrobielle lægemidler baseret på ajoene. Hvidløg har været anvendt medicinsk i tusinder af år.

Hvidløg har ikke kun antibakterielle egenskaber, men også anti-virus, anti-svampe og anti-protozoiske egenskaber, og det har gavnlige kardiovaskulære virkninger og styrker immunforsvaret.