Skip to main content
logo for klog kost

Chili kan bremse tarmkræft

Det stærke stof i chili capsaicin kan ikke bare få dig til at føle, at du brænder indvendigt, men faktisk ligefrem reducere risikoen for tarmkræft.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra University of California, San Diego School of Medicine, hvor forskere har konstateret at capsaicin aktiverer en receptor på celler, der forer tarmene og dermed udløser en reaktion, der i sidste ende reducerer risikoen for kræft.

Receptoren eller ionkanalen, kaldet TRPV1, blev oprindelig opdaget i sensoriske neuroner, hvor det virker som en bremse for varme, surhed og krydrede stoffer.

"Disse er alle potentielt skadelige stimuli for cellerne," siger dr. Eyal Raz, der er professor i medicin og chefforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Clinical Investigation.

{module 120}

"TRPV1 blev derfor oprindeligt beskrevet som en molekylær smertereceptor, hvilket også må anses for at være dens konventionelle funktion," siger Raz, der dog også har konstateret at receptoren også aktiveres af epitelceller i tarmene kaldet EFGR, der er en vigtig drivkraft for celledeling.

Begrænser uhæmmet kræftvækst

"Et grundlæggende niveau af EGFR-aktivitet er nødvendig for at sikre den normale omsætning af celler i tarmene," siger dr. Petrus de Jong, der er medforfatter på undersøgelsen.

"Men hvis EGFR-signalering ikke begrænses stiger risikoen også for sporadisk tumorudvikling."

Men i forsøg med mus har forskerne opdaget, at TRPV1 og EGFR begge påvirker hinanden. Efter at TRPV1 er blevet aktiveret af EGFR, begynder TRPV1 en direkte negativ feedback på EGFR, der dæmper uønsket vækst og tumorudvikling i tarmene.

"Resultaterne viste os, at TRPV1 undertrykker tumorer i tarmene," siger de Jong.

Desuden viste molekylære studier af menneskelige tarmkræftprøver, at de var forbundet med flere mutationer i TRPV1, selvom Raz pointerer, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogen direkte beviser for, at TRPV1-mangel er en risikofaktor for tarmkræft hos mennesker.

"En direkte forbindelse mellem TRPV1 og tarmkræft hos menneske er noget, der bør undersøges i fremtidige kliniske studier," siger han.

Men hvis det viser sig at være tilfældet tyder den nuværende undersøgelse på, at en mulig løsning kunne være capsaicin, der fungerer som en irriterende af pattedyr og genererer en brændende fornemmelse ved kontakt med vævet.

Capsaicin er allerede bredt anvendt som bedøvende stof i salver, hvor de fungerer ved at overvælde nerver, så de er ude af stand til at rapportere smerte i længere tid. Capsaicin er også den aktive ingrediens i peberspray.

I et forsøg med mus, der var genetisk udviklet til at udvikle kræfttumorer i tarmen og derefter blev fodret med capsaicin, blev kræftvæksten markant mindre samtidig med at musene levede 30 procent længere.

Behandlingen blev endnu mere effektiv, når den blev kombineret med celecoxib, et anti-inflammatorisk lægemiddel, der allerede er godkendt til behandling af visse former for gigt og smerte.

"Vores data tyder på, at personer med høj risiko for at udvikle tilbagevendende tarmkræft ville kunne hjælpes af en kronisk TRPV1 aktivering," siger Raz.