Skip to main content
logo for klog kost

Super-cocktail dræber alle brystkræft-celler

{snippet start}

En supercocktail af seks stoffer i eksempelvis gurkemeje, vindruer, rosenkål og andre typer grønt og frugt kan udrydde 100 procent af brystkræftceller uden at forgifte normale celler.

Det viser en undersøgelse fra Louisiana State University, hvor forskere har testet ti kemiske næringsstoffer, der er kendte for at kunne påvirke kræft.

Testene viste at især seks stoffer var effektive overfor selv de mest ihærdige kræftceller, der er skyld i tilbagefald og dødsfald efter behandling.

Forskerne testede disse seks stoffer på biotilgængelige niveauer i både brystkræftceller og kontrolceller - både enkeltvis og i kombination.

De seks stoffer er:

  • curcumin fra gurkemeje
  • isoflavoner fra sojabønner
  • indo-3-carbinol fra korsblomstrede planter (f.eks. broccoli, blomkål og rosenkål)
  • c-phycocyanin fra spirulina
  • resveratrol fra røde vindruer
  • quercetin, der er et flavonoid i frugter, grøntsager og te

100 procent kræftcelledød

Forskerne konstaterede, at forbindelserne var ineffektive individuelt, men i kombination udgjorde de en supercocktail, der undertrykte brystkræftens cellevækst med mere end 80 procent, hæmmede migration og invasion, forårsagede cellecyklusstop og udløste den proces, der fører til celledød - hvilket tilsammen resulterede i at 100 procent af brystkræftcellerne i prøverne døde.

{module also bryst}

Forskerne observerede til gengæld ingen skadelige virkninger på kontrolceller, som fik den samme cocktail.

Yderligere analyse identificerede også flere vigtige gener, der kan bruges som markører til at følge udviklingen i behandlingen.

Selvom cocktailen ikke blev testet mod de arvelige genmutaioner BRCA1 og BRCA2, har tidligere undersøgelser vist, at de er molekylære mål for fire af de seks forbindelser. Forskerne har også tidligere vist, at to af forbindelserne er synergistisk effektive til at dræbe ovariekrælftceller.

"En af de primære årsager til både tilbagefald af brystkræft og dødsfald er en lille gruppe af kræftstamceller, der omgår terapi," siger undersøgelsens leder dr. Madhwa Raj, der er forskningsprofessor i Obstetrik og Gynækologi ved Stanley S. Scott Cancer Center på LSU Health Sciences Center i New Orleans.

"Disse ofte multi-resistente celler har evnen til at generere nye tumorer, så det er afgørende vigtigt at udvikle nye metoder til mere effektiv og sikker behandling eller forebyggelse af brystkræft."

Resultaterne, som også afslørede potentiel behandling af gener, er offentliggjort i The Journal of Cancer.

curcumin, broccoli, brystkræft, quercetin, resveratrol, vindruer