Kræftsikker grillaften: 10 gode råd
De sidste års fokus på kræftrisikoen ved at grille, har spoleret lidt af fornøjelsen ved den en af sommerens fornøjelser, men ved at følge en række råd baseret på den nyeste viden kan risikoen reduceres.
Der findes nemlig nogle få, enkle fifs til at begrænse risikoen, så du kan nyde de lange sommeraftener ved grillens varme, uden at være helt så bekymret.
Du bør f.eks. undgå for meget rødt kød og for meget bearbejdet kød, som f.eks. pølser, ligesom du skal holde øje med dit kød under stegningen, så det ikke bliver forkullet. Der er to vigtige forhold, når vi taler om kræftrisiko ved udendørs grill. Det er hvad du griller og hvordan du griller. Kost, som indeholder store portioner af rødt og forarbejdet kød har vist sig at øge risikoen for cancer i tarmene. At grill i sig selv også er en risikofaktor, er mindre forskningsmæssigt afdækket, men det er kun fornuftigt at tage nogle lette forholdsregler.
En måde at mindske risikoen for kræft er at undgå overstegning af grillmaden. Forkullet mad medfører udvikling af kræftfremkaldende kemiske forbindelser.
Derfor er grill kræftfremkaldende:
Begrebet PAH (polycydiske aromatiske hydrocarboner) dækker over en gruppe på mere end 100 tjærestoffer, der forekommer i kultjære og sod. I fødevarer kan stofferne opstå under madlavning, især grillning. Undersøgelser på dyr viser, at PAH skader arveanlæggene, påvirker immunsystemet, påvirker forplantningsevnen og er kræftfremkaldende.
Sådan kan du selv minimere risikoen:
Et centralt kostråd i forhold til indtag af forureninger fra mad er, at man skal spise varieret. Det betyder også, at man ikke ensidigt skal spise grill- eller bålstegt mad.
Du kan desuden mindske risikoen ved at følge rådene:
- Ikke at grill- eller bålstege for ofte
- Vente med at tilberede maden til der er gløder, det gælder både grill og bål
- Grille ved lavere temperatur og vend maden ofte
- Sørge for god lufttilførsel til forbrændingen
- Sørge for rene lavasten, hvis du bruger gasgrill
- Undgå at fedt drypper ned på varmekilden f.eks. ved at placere varmekilden ved siden af (horisontal grill) eller over maden og anvend gerne drypbakke eller pak maden ind i folie.
- Have størst mulig afstand mellem fødevare og varmekilde (gerne 20-25 cm).
- Grill fødevarer med lavt fedtindhold (f.eks. mager fisk og grøntsager)
- Undgå at branke kødet, skulle det ske skær brændte stykker og flader væk eller kasser maden
- Marinere eller forkoge maden i mikroovn, så den ikke skal grilles så længe
- Lade være med at bruge evt. opsamlet stegesky til sovs
Følger du disse råd, kan du mindske risikoen for dannelsen af kræftfremkaldende stoffer ved grilning. Dermed vil din kost få mindre indhold af disse stoffer, og sundhedsrisikoen vil være mindre.
Kilde: Fødevarestyrelsen.
Generelt ved madlavning anbefaler den danske fødevarestyrelse:
- Undgå at overstege: Steg ved lav temperatur, undgå hård stegning og brankning
- Kasser stegefedtet. Brug det ikke som dyppelse i sovsen.
- Kog mere, steg mindre og brug gerne mikrobølgeovn
I barbecuens eget land, USA, kommer det amerikanske institut for kræftforskning desuden med disse råd til at vælge mindre kræftfremkaldende alternativer:
- Begræns det røde kød, men tilføj til gengæld farver i form af frugt og grønt, så dine middagsgæster får flere af planternes naturlige kemikalier, som modvirker kræft. Grill grøntsager som asparges, løg, svampe, squash, auberginer og hele majs. Når du griller frugt, smør dem med olivenolie, så de ikke hænger fast i grillen. Brug frugter, som er et par dage fra at være helt modne, så bevarer de deres fasthed på grillen.
- Sørg for at der også er kylling og fisk på grillen, så der er mulighed for at vælge noget andet end hamburger og hotdogs.