Løg, porrer og hvidløg kan forebygge tarmkræft

Allium grøntsager som hvidløg, porrer og løg ser ud til at kunne mindske risikoen for kræft i tarmsystemet - kolorektal kræft.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Kina, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Asia Pacific Journal of Clinical Oncology, hvor forskere fra Det Første Hospital ved Kinas Medicinske Universitet, præsenterer resultaterne.

I undersøgelsen blev 833 patienter med kolorektal kræft matchet med 833 sunde kontroller efter alder, køn og opholdsområde. Oplysninger om demografi og diæt blev indsamlet via personlige interviews med brug af et spørgeskema om indtag af fødevarer.

Resultaterne viste at risikoen for kolorektal kræft var 79 procent lavere hos deltagere, der indtog store mængder allium sammenlignet med deltagere, der indtog mindst.

"Det er værd at bemærke, at der i vores forskning synes at være en tendens: jo større mængden af ​​allium grøntsager er, desto bedre beskyttelse," siger undersøgelsens seniorforfatter dr. Zhi Li.

"Generelt kaster resultaterne lys over den primære forebyggelse af kolorektal kræft gennem livsstilsændringer, og de bør resultere i større undersøgelser."

Løgtype 833 syge 833 raske
Hvidløg (kg/år)    
<0.60 367 208
0.60–2.60 189 213
2.60–3.65 143 261
>3.65 134 151
Porrer (kg/år)    
<1.50 422 220
1.50–3.00 197 282
3.00–5.20 152 231
>5.20 62 100
Løg (kg/år)    
<1.20 421 221
1.20–2.60 197 218
2.60–5.20 117 225
>5.20 98 169
Total allium(kg/år)    
<13.00 398 209
13.00–20.01 209 208
20.01–27.07 114 208
>27.07 112 208