Skip to main content
logo for klog kost

Nødder reducerer dramatisk risikoen for at tarmkræft vender tilbage

Nødder som mandler, pekannødder, valnødder, hasselnødder og cashewnødder kan dramatisk reducere risikoen for tilbagefald efter tyktarmscancer.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Dana Farber Cancer Institute, hvor forskere har sporet 826 patienter, der var blevet behandlet for fase III-tarmkræft, som typisk foregår med kirurgi og kemoterapi.

Disse patienter - hvis kræften ikke har spredt sig andre steder i kroppen - har en 70 procent chance for at overleve tre år efter behandlingen.

Spørgeskemaer viste at omkring 19 procent af patienterne spiste mindst 55 gram nødder om ugen efter deres behandling.

Resultaterne  viste, at disse patienter havde en 42 procent lavere risiko for at deres tarmkræft vendte tilbage og en 57 procent lavere dødsrisiko end patienter, der ikke spiste nødder efter afslutningen af ​​deres kræftbehandling.

Det viser undersøgelsen, der i næste måned blever præsenteret på den amerikanske onkologiforenings årsmøde i Chicago, ASCO 2017.

Resultaerne viste, at især trænødder medførte en klar forbedring, mens jordnødder (peanuts) og jordnøddesmør, der er de mest almindelige nødder i USA, ikke syntes, at have nogen signifikant virkning. Jordnødder opfattes som nødder, men er jo i virkeligheden bælgfrugter.

"Talrige undersøgelser inden for hjertesygdomme og diabetes har vist fordelene ved at spise nødder, og vi følte, at det var vigtigt at afgøre, om disse fordele også gælder for patienter med kolorektalkræft", siger undersøgelsens hovedforfatter Temidayo Fadelu.

"Patienter med avanceret sygdom, der har gavn af kemoterapi, spørger ofte, hvad de kan gøre for at reducere deres risiko for tilbagefald eller død, og vores undersøgelse er et vigtigt bidrag til tanken om, at ændringer af kost og fysisk aktivitet kan være gavnlig."

Nødder bør dog ikke betragtes som en erstatning for kemoterapi og andre behandlinger for tyktarmskræft, understreger forskerne.

"Patienter med tyktarmskræft bør i stedet være optimistiske, og de skal spise en sund kost, herunder trænødder, som ikke kun kan holde dem sundere, men også kan reducere risikoen for, at kræften kommer tilbage," pointerer ASCOs præsident Daniel Hayes.