Søg på Klog KostLCHF diæt kan bremse aggressive hjernetumorer

En såkaldt low-carb high-fat diæt med få kulhydrater og meget fedt kan bremse en notorisk aggressiv type hjernesvulst.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Florida, hvor forskere har haft til at held til at reducere væksten af glioblastoma tumorceller og forlænget levetiden hos kræftramte mus med 50 procent. Resultaterne blev offentliggjort for nylig i tidsskriftet Clinical Cancer Research.

Glioblastom er den mest almindelige hjernetumor hos voksne, men der findes ingen effektiv, langsigtet behandling, og i gennemsnit lever patienter i 12 til 15 måneder efter diagnosen. Efter fem år er mindre end fem procent i live.

Den nye undersøgelse er baseret på den ketogen-diæten (en fedt-diæt), der i 90 år succefuldt har været brugt til at reducere epileptiske anfald. I denne version er mængden af kulhydrater dog ikke skåret så kraftigt ned, fortæller professor Brent Reynolds ved Lillian S. Wells Institut Neurokirurgisk. 

En glioblastom-tumor kræver store mængder energi for at vokse, og diæten virker ved  drastisk at begrænse tumorens forsyning af glukose.

"Selv om dette er en effektiv behandling i vores prækliniske dyreforsøg, er det ikke en kur. Men vores resultater er så lovende, at det næste skridt bliver at teste dette på mennesker," siger Reynolds.

Forskernes forsøgsdiæt indeholdt et kokosolie derivat kendt som en medium-kæde triglycerid, der spiller en afgørende rolle, fordi det erstatter nogle kulhydrater som energikilde.

Desuden har diæten en anden klar fordel: Kræftpatienter kan finde diæten mere spiselig, fordi de kan spise flere kulhydrater og proteiner, end de kan på en klassisk ketogen diæt.

Alligevel fik musene på den fedtrige diæt kun 10 procent af deres kalorier fra kulhydrater, mens en kontrolgruppe fik 55 procent af kalorierne fra kulhydrater.

"Når du er syg har du brug for at dit liv er så nem som muligt, og der er maden en vigtig kilde til tilfredshed. Det er ideen:. Kan vi udvikle en gavnlig kost, som gør det meget lettere for patienterne?" siger Reynolds.

Ved at indføre glioblastomaceller i mus fandt forskerne, at deres diæt øgede levealderen med 50 procent og samtidig reducerede tumorudviklingen lige så meget. Ud over at mindske tumorens energiforsyning forsinkede diæten glioblastomcellernes vækst ved at ændre en celle-signalvej, der almindeligvis opstår ved kræft. 

Selvom forskerne endnu ikke ved præcis, hvorfor diæten er effektiv, så viser foreløbige data, at den ændrede kost synes at gøre glioblastom tumorer mere følsomme over for behandling med stråling og kemoterapi. Reynolds ser derfor diæten kosten som en supplerende behandling til kemoterapi og strålebehandling.

Han mener også at diæten kan være en potentielt effektiv sekundær behandling for andre kræftformer, som bryst-, lunge- og bugspytkirtelkræft.

"Denne simple diæt kan være i stand til at reducere tumor udvikling og forbedre  behandlingen af kræftsygdomme, der er meget metabolisk aktive," siger Reynolds.

I næste omgang ønsker Reynolds, at begynde at teste ddiæten i et klinisk forsøg. Det tager typisk mange år at indlede sådanne forsøg på grund af den strenge sikkerhed ved forsøg med mennesker, men han mener, at det kan være muligt at få hurtigere gang i forsøg, da behandlingen kun indebærer ændringer af en patients kostindtag og at supplere med en medium-kæde triglyceridolie, som begge ikke har nogen kendte bivirkninger.