Søg på Klog KostSådan beskytter nødder mod kræft i bugspytkirtlen

Kræft i bugspytkirtlen er en af de mest dødelige kræftformer, men stoffer i blandt andet nødder kan reducere risikoen.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Indiana University, hvor forskere har fundet, at indtagelse af magnesium kan være gavnligt i forebyggelsen af ​​kræftsygdommen.

Tidligere undersøgelser har vist at nødder beskytter mod kræft i bugspytkirtlen, men hvorfor har ikke stået klart.

Bugspytkirtelkræft er blandt de fem mest dødelige kræftformer med en femårige overlevelse på kun 6-7 procent.

"Kræft i bugspytkirtlen er virkelig unik og forskellig fra andre kræftformer," siger en af undersøgelsens medforfattere Ka Han, der er formand for Institut for Epidemiologi og Biostatistik ved IU School of Public Health-Bloomington.

"De fem-årige overlevelse er virkelig lav, så det gør forebyggelse og identifikation af risikofaktorer eller prædiktorer forbundet med kræft i bugspytkirtlen meget vigtigt."

Tidligere undersøgelser har vist, at magnesium er omvendt forbundet med risiko for diabetes, som er en risikofaktor for kræft i bugspytkirtlen. Men få studier har undersøgt den direkte sammenhæng mellem magnesium og kræft i bugspytkirtlen.

Ved hjælp af oplysninger fra VITAL, der er befolkningsundersøgelse af sammenhænge mellem vitaminer og livsstil, analyserede forskerne den enorme guldgrube af data fra mere end 66.000 mænd og kvinder i alderen 50-76. De undersøgte den direkte sammenhæng mellem magnesium og bugspytkirtelkræft og om alder, køn, BMI, non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) spiller en rolle.

151 deltagere udviklede kræft i bugspytkirtlen og  undersøgelsen viste, at for hvert fald i magnesium-indtaget på 100-milligram pr dag øges risikoen for kræft i bugspytkirtlen med 24 procent, mens hverken alder, køn, BMI eller NSAIDer havde betydning for risikoen.

"For personer med en højere risiko for kræft i bugspytkirtlen kan magnesiumtilskud vise sig gavnligt til forebyggelse af denne sygdom," siger forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet British Journal of Cancer

"Selv om der er behov for flere undersøgelser bør man stræbe efter at indtage de daglige anbefalede mængder magnesium gennem kosten, som mørke bladgrøntsager eller nødder for at forhindre enhver risiko for kræft i bugspytkirtlen."