Søg på Klog Kost

Timian har formentlig det højeste indhold af luteolin, men også persille, pebermynte selleri og spinat indeholder stoffet.

Krydderier kan reducere risiko ved hormonbehandling

Hormonbehandling mod hedeture og andre gener i overgangsalderen bør kombineres med en diæt, der indebærer flere grøntsager som selleri, broccoli, timian, persille, rosmarin samt andre krydderier.

 

Det mener forskerne bag en ny undersøgelse, som viser at stoffet luteolin, der er en såkaldt flavanoid, kan reducere risikoen for brystkræft ved hormonbehandling, hvor kvinder får en kombination af østrogen og gestagen.

Forskerne fra University of Missouri i byen Columbia anført af Salman Hyder, der er professor i biomedicinske videnskaber, forklarer, at selv om størstedelen af ​​ældre kvinder normalt har godartede læsioner i deres brystvæv, så "danner disse læsioner typisk ikke tumorer, før de bliver tændt af gestagen, der tiltrækker blodkar til celler, der hovedsageligt nærer læsionerne og får dem til at ekspandere."

Men Hyders team har opdaget, at brystkræftcellerne får stamcellelignende egenskaber, som kan gøre dem sværere at dræbe.

Men ifølge den nye undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Springer Plus, medførte luteolin en markant reduceret cellelevedygtighed, både med hensyn til tid og dosis. De blodkar, der nærede kræftcellerne, mindskedes, hvorved de døde. Og de stamcellelignende egenskaber, som normalt fremmer udviklingen af kræftcellen, blev reduceret.

Forsøget er blandt andet baseret på laboratorie-undersøgelser, hvor brystkræftceller blev udsat for varierende koncentrationer af luteolin i 24 eller 48 timer.

Forskerne testede også luteolin på laboratoriemus med brystkræft, og konstaterede her også, at dannelsen af blodkar samt celleudviklingen blev reduceret.

Det ser ud til, at luteolin har potentiale til at forhindre eller forstyrre væksten af ​​tumorer på flere forskellige måder. Forskerne håber, at deres resultater kan føre til et nyt lægemiddel, der kunne bruges til at behandle nogle af de mere aggressive typer brystkræft. Måske ved at blive injiceret direkte ind i blodbanen.

I mellemtiden opfordrer forskerne kvinder til at spise frisk frugt og grøntsager.

Timian har formentlig det højeste indhold af luteolin med 50 mg pr. 100 gram. Også andre krydderier som pebermynte, rosmarin og persille har et relativt højt indhold, men kan være svære at spise tilstrækkelig mængder. Blandt almindelige grøntsager er selleri, broccoli og spinat blandt de bedste kilder.