Søg på Klog Kost

Mænds risiko for at dø tidligere øges hvis de spiser en typisk vestlig kost som burgere med hvidt brød og kød.Mænds risiko for at dø tidligere øges hvis de spiser en typisk vestlig kost som burgere med hvidt brød og kød.

Burgere øger kræftramtes dødsrisiko

Burgere, røde bøffer, smør og hvidt brød øger risikoen for at mænd med kræft dør markant tidligere af deres sygdom.

 

Ifølge en ny undersøgelse fra Harvard TH Chan School of Public Health kan en kost rig på grøntsager, frugt, fisk, fuldkorn og sunde olier reducere risikoen hos mænd, der er blevet diagnosticeret med prostatakræft, der er den kræftform, som flest mænd rammes af. Hvert fjerde kræfttilfælde hos mænd i Danmark er prostatakræft.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research, er baseret på en kostundersøgelse af 926 mandlige læger, der var blevet diagnosticeret med prostatakræft og derefter blev fulgt i gennemsnitligt 14 år.

Deltagerne blev opdelt i fire grupper baseret på i hvilket omfang de spiste en vestlig kost eller en "fornuftig" kost med et højere forbrug af grøntsager, frugt, fisk, bælgfrugter og fuldkorn.

"Der er i øjeblikket meget lidt dokumentation, der giver mulighed for at rådgive mænd med prostatakræft til, hvordan de kan ændre deres livsstil for at forbedre overlevelsen. Vores resultater tyder på, at en hjerte-sund kost kan reducere deres chancer for at dø af prostatakræft," siger Jorge Chavarro, der er lektor i ernæring og epidemiologi og undersøgelsens hovedforfatter.

Resultaterne viste, at mænd, der spiste mest af den typiske vestlige kost havde to og en halv gange højere risiko for at dø af prostatakræft - og en 67 procent øget risiko for at dø i det hele taget - end mændene i den gruppe, der spiste  mindst af den vestlige kost. Mænd, der spiste mest af den "fornuftige" kost havde en 36 procent lavere risiko for dø i det hele taget.

"Disse resultater er opmuntrende og føjer sig til de få tidligere undersøgelser på dette område, men det er vigtigt at huske på, at alle undersøgelsens deltagere er læger, og de fleste er hvide," siger en anden af undersøgelsens forskere, Meng Yang.

"Derfor er det meget vigtigt, at vores resultater bliver gentaget i andre studier med en mere forskelligartet socioøkonomisk og racemæssig/etnisk baggrund."

Tags: prostatakræft