Skip to main content
logo for klog kost
Bare en halv håndfuld nødder kan reducere din risiko for at dø af alvorlige sygdomme.

Peanuts og nødder beskytter mod tidlig død

Selv ganske få peanuts og nødder dagligt beskytter mod en lang række alvorlige sygdomme og tidlig død. 

{snippet start}

Det viser en hollandsk undersøgelse, der siden 1986 har fulgt over 120.000 hollændere mellem 50 og 69 år, som er blevet spurgt ind til deres forbrug af nødder, peanuts og jordnøddesmør.

Tidligere undersøgelser har vist, at omkring 50 gram peanuts eller andre nødder kan reducere risikoen for flere kræftformer og overvægt, men den nye undersøgelse tyder på at selv 10-15 gram kan reducere risikoen for flere sygdomme og tidlig død.

Reduktionen i dødelighed var stærkest for lungevejssygdomme, neurodegenerativ sygdom og diabetes, efterfulgt af kræft og hjertekarsygdomme. Effekterne er lige store for mænd og kvinder. Peanuts viser sig mindst lige så effektivt til at reducere dødeligheden som nødder, men jordnøddesmør ser ikke ud til at påvirke dødeligheden, konstaterede forskerne fra Maastricht University, der har fået deres undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Epidemiology.

Sunde fedtsyrer og fibre

Forbruget af nødder blev vurderet ved at spørge om både mængden og hvor ofte de 120.000 deltagere spiste jordnødder, andre trænødder eller jordnøddesmør, hvorefter forskerne har sammenlignet med dødsfald af forskellige årsager siden undersøgelsens start i 1986.

Sammenhængen mellem nødder og hjertekardødsfald bekræfter tidligere resultater fra amerikanske og asiatiske undersøgelser, der ofte har fokuseret på hjertekar-sygdomme. Men i den nye undersøgelse blev det konstateret, at dødeligheden på grund af kræft, diabetes, lungevejs- og neurodegenerative sygdomme også blev sænket. 

"Det er bemærkelsesværdigt, at væsentligt lavere dødelighed allerede blev observeret ved at spise 15 gram nødder eller peanuts dagligt (en halv håndfuld)," siger projektleder og epidemiolog professor Piet van den Brandt.

{module also nuts}

Undersøgelsen viste også at det ikke hjalp på dødeligheden, at spise væsentligt mere end 15 gram dagligt. Det blev også understøttet af en meta-analyse af tidligere offentliggjorte undersøgelser, hvor dødeligheden af kræft og lufvejssygdomme viste samme mønster.

Jordnødder og nødder indeholder forskellige forbindelser som monoumættede og flerumættede fedtsyrer, forskellige vitaminer, fibre, antioxidanter og andre bioaktive stoffer, der muligvis bidrager til den lavere dødelighed.

KOL, diabetes 2, peanuts, nødder