Søg på Klog Kost

Umættet fedt blander sig i kroppen med stoffer i grøntsager til fedtsyrer, der beskytter mod frohøjet blodtryk.

Derfor skal du bruge olivenolie til din salat

Stoffer i olivenolie og grøntsager blandes i kroppen til en sund kombination, der beskytter mod forhøjet blodtryk.

 

Det viser en ny undersøgelse fra bl.a. Kings College London, der er offentliggjort i tidsskriftet PNAS og som kan forklare, hvorfor Middelhavsdiæten sikrer et sundere helbred længere.

Middelhavsdiæten omfatter typisk umættet fedt fra olie, nødder, avocado og oliven sammen med grøntsager som spinat, selleri og gulerødder, der er rige på nitrit og nitrat.

Når disse to grupper af fødevarer kombineres - de umættede fedtsyrer og nitrogenforbindelserne i grøntsager - resulterer det i dannelsen af nitro-fedtsyrer.

Undersøgelsen, der er støttet af British Heart Foundation, brugte mus til at undersøge den proces, hvorved disse nitro fedtsyrer sænker blodtrykket, for at se om de hæmmede et enzym kaldet opløselig epoxidhydrolase som regulerer blodtrykket.

Færre hjertekar-problemer

Mus genetisk manipuleret til at være resistente over for denne hæmmende proces viste sig at bevare deres høje blodtryk selv om de blev fodret med denne type nitro-fedtsyrer, der normalt dannes, når man spiser en middelhavskost. Men nitro fedtsyrer viste sig at sænke blodtrykket hos normale mus på samme kost.

Derfor konkluderer undersøgelsen, at den beskyttende effekt af Middelhavsdiæten i det mindste delvist skyldes nitro fedtsyrers hæmning af opløselig epoxidhydrolase.

"Resultaterne af vores undersøgelse kan forklare hvorfor tidligere forskning har vist, at en middelhavskost suppleret med ekstra jomfru olivenolie eller nødder kan reducere forekomsten af hjerte-kar-problemer som slagtilfælde, hjertesvigt og hjerteanfald," siger Professor Philip Eaton, der er professor i Kardiovaskulær biokemi ved Kings College London.