Søg på Klog KostLavt fedtindhold i blodet giver tre år længere

Jo mindre fedt, du har i blodet, des længere lever du. Og i forhold til mennesker med høje koncentrationer af fedt, lever folk med lavt blodfedt tre år længere.

 

Det viser en undersøgelse lavet af forskere på Københavns Universitet og Herlev Hospital, der er baseret på blodprøver fra knap 14.000 danskere.

Det er befolkningsstudiet Østerbroundersøgelsen (The Copenhagen City Heart Study) der ligger til grund for de videnskabelige resultater, som er publiceret i det lægevidenskabelige tidsskrift Clinical Chemistry.

Forskerne kan i studiet se, at testpersoner med lave koncentrationer af triglycerid i blodet (under 1 mmol/liter) har 41 procent lavere risiko for at dø end testpersoner med højere niveauer (3-5 mmol/liter). Undersøgelsen er baseret på 13.957 københavnere, der til Østerbroundersøgelsen har afleveret en blodprøve og derefter er blevet fulgt i 24 år.

"Ved hjælp af epidemiologiske undersøgelser kombineret med genetisk analyse, har vi vist, at arveligt lave niveauer af triglycerider i blodet i sig selv øger levetiden. Observationsstudier er ikke nok til at bevise en direkte sammenhæng. Mennesker med høje niveauer af triglycerid i blodet kan dele egenskaber eller fysiske dårligdomme, der får indflydelse på dødeligheden. Ved at kombinere to metoder renser vi så at sige tallene for støj," siger Børge Nordestgaard, overlæge på Herlev Hospital og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Triglycerider er fedtstoffer, der findes i kroppen, hvoraf størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Fedtstofferne fungerer primært som energireserver for kroppen. Et højt niveau af triglycerider i blodet øger imidlertid risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning.

"Det er første gang, at forskere kan vise en klar sammenhæng mellem lavt triglycerid i blodet og nedsat dødelighed. Observationsstudier har indikeret en sammenhæng, som vi nu underbygger med studier af arveanlæg. Der er altså endnu en god grund til at begrænse indtagelsen af fedt, sukker og alkohol," slutter Børge Nordestgaard.

Fakta om fedt i blodet

Der findes 2 forskellige typer fedt i blodet; triglycerider og kolesterol:

  • Triglycerider: Triglyceriderne i blodet stiger ved overvægt og fedme, samt ved stort indtag af fedt, sukker og alkohol. Høje triglycerider er udtryk for en speciel farlig type fedtpartikler, som også indeholder kolesterol, der aflejres i karvæggen og medfører åreforkalkning. Niveauet af triglycerider skal være under 2 mmol/l hos raske mennesker. 
  • Totalkolesterolet er dén værdi, man i daglig tale refererer til, når man taler om kolesteroltal. Dette skal være på under 5 mmol/l hos raske mennesker.
  • LDL kolesterol (low-density lipoprotein): Det ”dårlige” kolesterol – et højt niveau medfører en forhøjet risiko for udvikling af hjertekarsygdomme, fordi det aflejres på indersiden af blodårerne og derved ”forsnævrer” eller ”forkalker” dem. LDL-kolesterolet skal være under 3 mmol/l hos raske individer.