Skip to main content
logo for klog kost

Derfor medfører ost forhøjet blodtryk og åreforkalkning

Spiser du for meget ost og andre madvarer med meget fosfat sætter du gang i en proces i nyrerne, der øger din risiko for hjertedød.

{snippet start}

Fosfor findes hovedsageligt i vores knogler, men flyder også i vores blod, hvor det styrer produktionen af et hormon kaldet FGF23, som har indflydelse på både kroppens natrium og kalcium-indhold.

Fosfor er et grundstof, som i forskellige kombinationer med oxid, kaldes fosfater, der er meget udbredt i fødevareindustrien som konserveringsmidler og pH- stabilisatorer.

Når vi indtager store mængder fosfater stimuleres produktionen af FGF23-hormonet, hvilket har en negativ effekt på hjertekar-systemet.

Over 500 millioner mennesker verden over lider af kronisk nyresygdom. Kliniske undersøgelser har vist, at disse patienter ofte udvikler ofte hjertekar-sygdomme som forhøjet blodtryk og åreforkalkning. Men hidtil har sammenhængen mellem nyresygdom, ophobning af hormonet FGF23 som produceres i knoglerne og hjertekarsygdomme været uklare.

Men med en ny undersøgelse fra Veterinärmedizinische Universität i Wien står sammenhængen nu klar.

Forskerne viste nemlig i museforsøg, at FGF23 har en såkaldt natrium-bevarende effekt, hvilket betyder, at det styrer genoptagelsen af filtreret natrium i nyrerne.

Natrium i vores krop kommer hovedsageligt fra salt i maden. Hvis blodet indeholder for meget natrium, forsøger kroppen at udligne det ved at lade mere vand strømme ind i blodbanen, hvorved blodtrykket forhøjes.

Forsøgene viste at mus, der manglede FGF23-hormonet, udskilte større mængder natrium i deres urin, hvilket resulterer i et lavt blodtryk. Mus med et højt niveau af FGF23-hormonet havde til gengæld et højt indhold af natrium i blodet - og følgelig et højt blodtryk.

{module 120}

"Hos patienter med kronisk nyresygdom er både fosfat-niveauer og niveauerne af FGF23 kronisk høje. Dette fører ofte til hjertekarsygdomme," forklarer en undersøgelsens forfattere Reinhold Erben fra Department für Pathobiologie.

Ophober også kalcium

I en anden undersøgelse påviste de østrigske forskere, at FGF23 også kontrollerer kalcium-indholdet. Som med natrium, filtreres kalcium i nyrerne og føres tilbage i kroppen. Hvis denne genoptagelse ikke finder sted mister kroppen kalcium.

For meget FGF23 medfører at nyrerne producerer for meget kalcium, hvilket medfører åreforkalkning.

FGF23 dannes i knoglerne og styrer udskillelsen af fosfat via nyrerne. Når der er for meget fosfat i kroppen fra maden øges FGF23 niveauet, for at sikre udskillelsen af det overskydende fosfat.

Det medfører en farlig spiral, der kan have alvorlige konsekvenser for den generelle sundhed, da det medfører at mere natrium og kalcium føres tilbage i kroppen og forårsager forhøjet blodtryk og åreforkalkning.

De nyopdagede funktioner af hormonet FGF23 var indtil for nylig , tilskrevet et andet protein benævnt αKlotho. Adskillige videnskabelige publikationer har antaget at αKlotho var afgørende faktor for bevaring calcium i nyrerne. Med deres nyligt offentliggjorte arbejde har Erben og hans kolleger for første gang, vist, at FGF23 er ansvarlig for denne funktion og ikke αKlotho .

"Fokus i videnskaben er i stigende grad flyttet fra αKlotho til FGF23. Indholdet af FGF23 hos nyrepatienter kan endda angive deres forventede levetid. Hæmningen af FGF23 kan give mulighed for behandlinger, der kan bringe hjertekarsygdomme og åreforkalkninger under kontrol," siger Olena Andrukhova, der er hovedforfatter på begge undersøgelser.