Ingen beviser for at mættet fedt er farligt
Har du droppet fløden i sovsen og skåret fedtet af de lækre bøffer for at undgå en tidlig hjertedød på grund af mættet fedt, så er du gået glip af en masse dejlig smag uden grund.
Det mener en gruppe forskere, der med støtte fra den britiske hjerteforening har gennemgået over 70 undersøgelser af sammenhængen mellem mættet fedt og hjertesygdom.
Analysen af de mange undersøgelser, der i alt har haft over 600.000 deltagere, understreger en mistanke, som flere og flere forskere har haft i de sidste fem-ti år: At hele teorien om, at mættet fedt medfører større risiko for hjertedød, er falsk.
Ifølge undersøgelsen, der er offentliggjort i Annals of Internal Medicine, har mættet fedt i værste fald kun en lille og nærmest betydningsløs indflydelse på risikoen. Og det samme gælder teorien om at flerumættede fedtsyrer fra for eksempel laks mindsker risikoen for hjertesygdomme og -død. Måske en lille smule, men ikke med sikkerhed.
Teorien om at umættet fedt øger risikoen for tidlig hjertedød opstod oprindeligt i 1950erne, hvor forskeren Ancel Keys fra University of Minnesota fremsatte den på baggrund af en sammenligning af hjertedød og indtag af mættet fedt i syv lande.
Hans teori var at mættet fedts indhold af kolesterol var skyld i hjertekar-problemer. Men selv om ideen om at kolesterol i maden går i blodet og øger kolesterol-niveauet lyder sandsynlig har det kun meget lille betydning.
Men sammenhængen mellem fedme og fedt i maden syntes så åbenlys for mange, at han blev hyldet for opdagelsen og kom på forsiden af Time Magazine i 1961.
Selv om der faktisk i de følgende årtier blev lavet adskillige undersøgelser, der ikke kunne bekræfte sammenhængen, selv om det egentlig var formålet, besluttede et udvalg i den amerikanske kongres at udnævne mættet fedt til skurken bag nationens hjertekar-dødsfald. Og det blev derfor også sundhedsmyndighedernes officielle opfattelse.
Men kritikere af teorien om, at mættet fedt er farligt, påpeger at Ancel Keys kun tog lande med i sin endelige undersøgelse, som han på forhånd vidste ville underbygge hans tese.
Alligevel har det i de sidste 40-50 år været officielle kostråd i næsten hele den vestlige verden, at mættet fedt er usundt og flerumættet fedt er sundt for hjertet.
Men flere og flere undersøgelser har undermineret begge opfattelser og fået flere og flere forskere til at sige fra og opfordre til ændrede kostråd.
Vigtigt med korrekte råd
Den nye analyse af de mange undersøgelser får også forskerne bag til at konstatere at der ikke er beviser, som støtter kostrådene om at begrænse indtaget af mættet fedt eller forøge vores forbrug af flerumættet fedt. I hvert fald ikke af hensyn til hjertedødelighed.
Der var ikke overbevisende data, som kunne begrunde kostråd om at spise flere flerumættede fedtstoffer som omega-3 og omega-6 for at reducere hjertekar-sygdomme.
"Denne analyse tyder på, at der er ikke nok beviser til at sige, at en kost rig på flerumættede fedtstoffer og lavt indhold af mættet fedt reducerer risikoen for hjertekar-sygdom," siger professor Jeremy Pearson, der er medicinsk direktør for British Heart Foundation, der delvist har finansieret undersøgelsen.
"Hjerte-karsygdomme, hvor den vigtigste er koronar hjertesygdom, er fortsat hovedårsag til død og invaliditet på verdensplan. I 2008 døde mere end 17 millioner mennesker af en hjerte-kar sygdom. Med så mange ofre, er det afgørende at have korrekte retningslinjer for forebyggelse, baseret på den bedst tilgængelige videnskabelige dokumentation," siger analysens hovedforfatter Dr. Rajiv Chowdhury fra University of Cambridge.
Forskel på fedtsyrer
Undersøgelserne vurderede mættet fedtsyre på to måder: Enten som en komponent i deltagernes kost eller ved at måle fedtindholdet i blodet.
Resultaterne af den samlede analyse viste, at uanset om fedt blev målt i blodet eller som en del af kosten, var mættet fedt ikke forbundet med risiko for koronar sygdom.
Analysen viste heller ingen signifikant sammenhæng mellem risiko for hjertesygdom og indtagelse af enkeltumættede fedtsyrer eller langkædede omega- 3 og omega-6 flerumættede fedtsyrer.
Da de så nærmere på de enkelte typer af flerumættede fedtsyrer som langkædede omega-3 og omega-6 fedtsyrer opdagede forskerne, at de påvirker risikoen for hjerteproblemer forskelligt.
For eksempel har de fundet nogle beviser for, at blodets indhold af eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre syrer (DHA), der er langkædede flerumættede omega-3 fedtsyrer, og arachidonsyre, der er en en omega-6 fedtsyre, hver især var forbundet med en lavere risiko for hjerteproblemer.
De kiggede også nærmere på mættede fedtsyrer og fandt nogle svage forbindelser mellem hjertesygdom og blodets indhold af palmitinsyre og stearinsyre, der henholdsvis overvejende findes i palmeolie og animalsk fedt. Til gengæld syntes blodets indhold af margarinsyre, der findes i mejeriprodukter, at reducere risikoen for hjerteproblemer.
Derudover fandt de iøvrigt ingen undersøgelser eller test, der kunne dokumentere en effekt af kosttilskud med omega-3 og omega-6, der havde en positiv indflydelse på hjertekarproblemer.
"Sideløbende med at tage den nødvendige medicin er den bedste måde at holde hjertet sundt, at stoppe med at ryge, holde sig aktiv og spise en alsidig sund kost - og det handler ikke kun om fedt i vores kost, men også om vores indtag af salt, sukker, frugt og grøntsager," siger Prof. Pearson, der mener, at der er behov for at få lavet nogle storstilede kliniske studier før der kan drages endelige konklusioner.