Skip to main content
logo for klog kost

Så meget øger stegt mad risikoen for hjertekar-sygdom

De færreste danskere spiser et aftensmåltid, hvor intet af maden er stegt, men udover at stegning har vist sig at kunne øge risikoen for kræft, så øger det også risikoen for alvorlig hjertesygdom og slagtilfælde.

Det viser resultater af en samlet analyse af i alt 23 undersøgelser med i alt 1,3 million deltagere.

Forskerne bag analysen, der er offentliggjort i tidsskriftet Heart, mener, at de kan påvise en øget hjertekar-risiko for hver gang vi spiser 114 gram stegt mad ugentligt.

Det har længe stået klart, at den vestlige diæt ikke fremmer et godt hjertekar-helbred, men det har hidtil ikke stået klart hvor meget stegt mad kan øge risikoen for alvorlig hjertesygdom og slagtilfælde, siger forskerne.

De samlede derfor data fra 17 tidligere undersøgelser, der involverede 562.445 deltagere og 36.727 store kardiovaskulære hændelser, såsom et hjerteanfald eller slagtilfælde.

Dertil gennemgik de data fra seks undersøgelser med 754.873 deltagere og 85.906 dødsfald over en gennemsnitlig overvågningsperiode på 9,5 år for at vurdere den potentielle sammenhæng mellem forbrug af stegt mad og dødsfald fra både hjertekar-sygdomme og alle andre årsager.

Deres analyse viste, at sammenlignet med det laveste ugentligte forbrug af stegt mad, var det højeste forbrug forbundet med en ialt 28 procent øget risiko for større kardiovaskulære hændelser. Den øgede risiko for koronar hjertesygdom var 22 procent, mens den øgede risiko for hjertesvigt var 37 procent.

Forskerne kunne se at der var en ligefrem sammenhæng mellem forbruget af stegt mad og større kardiovaskulære hændelser, koronar hjertesygdom og hjertesvigt, hvor risiciene steg med henholdsvis tre procent, to procent og 12 procent for hver 114 g stegt mad ugentlig.

Flere af de analyserede undersøgelser omfattede kun en type stegt mad, f.eks. stegt fisk, kartofler eller snacks, snarere end det samlede stegte fødeindtag, hvilket kan betyde at effekten er større, påpeger forskerne.

Der blev ikke fundet nogen sammenhænge mellemstegt mad og dødsfald, men det kan skyldes det relativt lille antal involverede, siger forskerne, der også påpeger, at ​​de inkluderede undersøgelser varierede betydeligt, hvilket skal tages i betragtning, når man fortolker resultaterne.

Hvordan stegte fødevarer præcist kan påvirke udviklingen af ​​hjertekar-sygdomme er ikke helt klart, men forskerne har flere bud på mulige forklaringer.

Stegte fødevarer øger energiindtaget på grund af deres fedtindhold, og de genererer skadelige transfedtsyrer fra de hydrogenerede vegetabilske olier, der ofte bruges til at tilberede dem.

Stegning øger også produktionen af ​​kemiske biprodukter, der er involveret i kroppens inflammatoriske respons, samtidig med at f.eks. stegt kylling og pommes frites, normalt indeholder meget tilsat salt og ofte ledsages af sukkersødede drikkevarer, især når de serveres i fastfood restauranter, lyder nogle af deres bud.