Søg på Klog KostSå vigtig er kalium for at sænke blodtrykket

Svesker, spinat, bønner, bananer og andre kaliumrige fødevarer er lige så vigtig for en sænkelse af blodtrykket, som at skære ned på saltet.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Southern California (USC), hvor forskere har analyseret tidligere undersøgelser for at finde ud af hvor meget kalium betyder for blodtrykket.

Kalium er et mineral, der reguleres i nyrerne. Kroppen indeholder ca. 150 g kalium, hvoraf langt hovedparten findes i celler - især muskelceller, hvor de skaber forbindelse mellem muskler, hjerne og nervesystem. Årsagen til forhøjet blodtryk er en ubalance mellem natrium og kalium.

"At reducere natrium forbruget er en kendt metode til at sænke blodtrykket, men meget tyder på, at øget indtag af kalium kan have en lige så vigtig virkning på forhøjet blodtryk," siger Alicia McDonough, der er professor i celle og neurobiologi ved Keck School of Medicine på USC.

Hendes gennemgang af tidligere befolkningsundersøgelser viser, at højere indhold af kalium i kosten (vurderet ud fra urinudskillelse eller spørgeskemaer om kosten) var forbundet med lavere blodtryk, uanset hvor stort deltagernes indtag af natrium var. Undersøgelser, hvor deltagere fik kaliumtilskud, tyder også på, at kalium medfører en direkte forbedring af blodtrykket.

McDonoughs artikel, der er offentliggjort i American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism, fortæller også om egne og andres museforsøg, der indikerer, at kroppen har en balance, hvor natrium opretholder nøje kontrol med kalium i blodet, hvilket er afgørende for normal hjerte, nerve og muskelfunktion.

"Når kosten indeholder meget kalium udskiller nyrerne mere salt og vand, hvilket øger kalium udskillelsen (i urinen,red.)," siger McDonough.

"At spise en høj kalium kost er som at tage et diuretikum."

At øge kostens indhold af kalium kræver dog en særlig indsats. Vores tidlige forfædre spiste en primitiv kost bestående af meget frugt, rødder, grøntsager, bønner og korn (alle med et højt kalium-indhold) og meget lidt natrium. Mennesker udviklede sig derfor en trang til natrium - men ikke kalium. Moderne kost har dog ændret sig drastisk siden da: forarbejdede fødevarer har fået tilsat salt for at tilfredsstille vores trang, og forarbejdede fødevarer har som regel et lavt indhold af kalium.

"Dette øger din risiko for at udvikle forhøjet blodtryk," siger McDonough.

"Når kostens indhold af kalium er lavt holder kroppens balancesystem på natrium for også at holde på den begrænsede kalium, hvilket svarer til at spise en diæt med meget natrium," siger hun.

Men hvor meget kalium bør vores kost indeholde? En rapport fra Institute of Medicine i 2004 anbefaler, at voksne spiser mindst 4,7 gram kalium per dag for at sænke blodtrykket og reducere virkningerne af natrium i kosten og risikoen for nyresten og knogletab, fortæller McDonough. 

Trekvart kop sorte bønner vil for eksempel svare til næsten 50 procent af det daglige behov for kalium, forklarer McDonough, der mener, at kaliumindholdet også burde fremgå af etikker med ernæringsindholdet i fødevarer, så forbrugerne blev opmærksomme på kilder til kalium.