Skip to main content
logo for klog kost

Peanuts gør dine arterier mindre stive

Spiser du jordnødder til dine måltid kan det beskytte mod hjerte-kar-problemer, som kan føre til hjerteanfald og slagtilfælde.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse Pennsylvania State University, hvor forskerne har testet hvordan denne peanuts-diæt påvirker hjertekar-systemet hos raske mænd.

I undersøgelsen havde overvægtige og svært overvægtige mænd, der spiste omkring 85 gram jordnødder sammen med et fedtrigt måltid, en mindre stigning af lipider i deres blodbane, fortæller Penny Kris-Etherton, der er professor i ernæring på Penn State.

Tidligere undersøgelser har vist, at der efter et måltid sker en markant stigning i blodets fedtindhold, der kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdom.

"Typisk bliver arterierne en lille smule stivere efter et måltid, men vores undersøgelse viser, at hvis du spiser jordnødder med dit måltid, kan det hjælpe med at reducere, at de stivner," siger Kris-Etherton.

"Når den afstivende reaktion sker i de celler, der forer arteriernes vægge, kan det begrænse tilgængeligheden af ​​nitrogenoxid, og når der er mindre nitrogenoxid, behøver arterierne ikke at spile så meget ud. Men det er vigtigt at der sker en dilatation (udvidelse) af arterierne og at de bliver virkelig elastiske."

Med tiden kan den arterielle afstivning begrænse blodgennemstrømningen i hele kroppen og få hjertet til at arbejde hårdere, hvilket øger risikoen for alvorlige hjertekar-problemer.

"Når hjertet arbejder hårdere og hårdere, over en længere periode, kan det i sidste ende medføre hjertesvigt," siger Kris-Etherton, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of Nutrition.

Men undersøgelsen viser, at peanuts reducerer stigningen i triglycerider, som er den type fedt, der findes mest af i blodbanen.

"Efter et måltid øges triglycerider og dette nedsætter typisk arteriernes dilation, men jordnødder forhindrer større stigninger i triglycerider efter måltidet," siger Kris-Etherton.

I alt deltog 15 raske, overvægtige og fede mænd i undersøgelsen, hvor en gruppe spiste et måltid med 85 gram usaltede jordnødder. En kontrolgruppe fik et måltid med en lignende ernæringsmæssig mængde og kvalitet, men uden jordnødder. Forskerne tog blodprøver for at måle blodets fedtindhold, lipoprotein og insulinniveauer 30, 60, 120 og 240 minutter efter måltidet.

De målte dertil deltagernes blodgennemstrømning med ultralyd.

Resultaterne viste, at der var en 32 procent reduktion i triglyceridniveauet efter peanut-måltidet i forhold til kontrolgruppen.

85 gram jordnødder er omkring tre gange så mange som ​​en gennemsnitlig portionsstørrelse. Selv om jordnødderne blev malet og serveret som en shake i undersøgelsen forventer forskerne at hele peanuts har den samme virkning.