Søg på Klog KostGener får dig til at spise for meget salt

Salt får en væsentlig del af skylden for forhøjet blodtryk, men når nogen spiser for meget salt skyldes det formentlig genvarianter.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Kentucky, hvor forskere har sammenlignet generne hos midaldrende hjertepatienter med deres indtag af salt.

Tidligere forskning har vist, at personer, der har en af de to mest almindelige varianter af et gen (TAS2R38), der forstærker opfattelsen af bitter smag, har tendens til at undgå bittert samgende fødevarer som broccoli og mørke bladgrøntsager, der ellers er sunde for hjertet . 

I den nye undersøgelse har forskerne forsøgt at finde ud af, om de samme genetiske variationer også kan påvirke andre valg af fødevarer.

Forskerne analyserede kostvanerne hos 407 personer med en gennemsnitsalder på 51 år, hvoraf hovedparten var kvinder (73 procent), som havde to eller flere risici for hjertesygdom og derfor deltog i et studie om hjertekar-problemer i Kentucky.

Sammenligning af deltagere med en eller to af de bitterforstærkende genvarianter, TAS2R38, med deltagere uden denne variant viste, at personer, der har en forstærket oplevelse af bitre smage, var næsten dobbelt (1,9 gange) så tilbøjelige til at spise mere end den minimalt anbefalede daglige grænse for natrium.

American Heart Association anbefaler et indtag af natrium, der er en hovedingrediens i salt, på mellem 1,500 og 2.300 milligram (mg) om dagen. Det svarer til mellem fire og seks gram salt dagligt. 

Især forarbejdede, færdigpakkede og fastfood indeholder så meget salt, at det øger risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk, som kan føre til hjerteanfald og slagtilfælde.

Resultaterne var de samme selv efter at forskerne havde taget højde for alder, vægt, rygning og brugen af blodtryksmedicin, der alle er faktorer, som ændrer ens smagsopfattelse.

Reultaterne viste også, at undersøgelsens deltagere med de bitterforstærkende genvarianter ikke indtog mere end de anbefalede daglige mængder af sukker, mættet fedt eller alkohol.

"Tidligere forskning tyder på, at personer, der smager bitter mere intenst, også smager salt mere intenst og nyder det mere, hvilket fører til øget indtag af natrium. En anden teori er, at de bruger salt til at maskere den bitre smag i fødevarer og dermed indtager mere natrium," siger Jennifer Smith, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som netop er præsenteret på American Heart Associations Scientific Sessions 2016 i New Orleans, Louisiana.

Hjerte-kar | 22. mar 2021

Så meget øger stegt mad risikoen for hjertekar-sygdom

De færreste danskere spiser et aftensmåltid, hvor intet af maden er stegt, men udover at…
 

Forfatterne bemærkede, at selv om undersøgelsens deltagere hovedsagelig var hvide, så må resultaterne formodes at være de samme hos andre etniske grupper, fordi mere end 90 procent af den amerikanske befolkning har en af de to genvarianter.