Søg på Klog KostKun personer med for højt blodtryk skal spise mindre salt

Folk med for højt blodtryk ved formentlig at de skal skære ned på saltet, men det er en dårlig ide for andre mennesker.

 

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse fra McMaster University og Hamilton Health Sciences i Ontario, Canada, hvor forskere har opdaget, at en kost med et meget lavt saltindhold faktisk kan være farligt for mennesker, der ikke har problemer med for meget salt. Det gælder tilsyneladende også for nogle mennesker med for højt blodtryk.

En kost med et lavt saltindhold kan faktisk øge risikoen for hjerte-kar-sygdom og død sammenlignet med personer, som har et gennemsnitligt saltforbrug.

Faktisk tyder undersøgelsen på, at de eneste, der skal bekymre sig om at reducere natrium i deres kost, er personer med forhøjet blodtryk og et højt forbrug af salt.

Undersøgelsen, der omfatter mere end 130.000 mennesker fra 49 lande, blev anført af forskere fra Population Health Research Institute (PHRI) på McMaster University, som specielt så på, om forholdet mellem natrium-indtag og død, hjertesygdomme og slagtilfælde adskiller sig hos mennesker med forhøjet blodtryk fra personer med normalt blodtryk.

Forskerne sammenlignede natrium-indholdet i urinen hos 133 118 personer (63 559 med højt blodtryk og 69 559 uden), med en gennemsnitsalder på 55 år fra 49 lande i fire store prospektive studier. De sammenlignede indholdet med deltagernes blodtryk, antallet af dødsfald og større hjertekar-problemer i gennemsnitligt 4,2 år.

Resultaterne viste, at uanset om folk har forhøjet blodtryk, er lavt indtag af natrium forbundet med flere hjerteanfald, slagtilfælde og dødsfald i forhold til gennemsnittet.

"Det er ekstremt vigtige fund for personer, der lider af forhøjet blodtryk," siger Andrew Mente, chefforsker ved PHRI og lektor i klinisk epidemiologi og biostatistik ved McMaster School of Medicine samt hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjprt i tidsskriftet Lancet.

"Selv om vores data fremhæver vigtigheden af at reducere et for højt saltindtaget i hos mennesker med forhøjet blodtryk, understøtter de ikke en reduktion til meget lave niveauer."

Almindeligt bordsalt består af små 40 procent natrium, så et gram natrium svarer til 2,5 gram salt. Oftest opgøres saltindholdet i fødevarer som natrium, som du altså skal gange med 2,5 gange for at aflæse saltindholdet.

Mindre end syv gram salt øger risikoen

De officielle anbefalinger siger at man højest bør indtage omkring 6 gram salt dagligt, men nogle eksperter har anbefalet kun at spise 2-3 gram dagligt for at forebygge højt blodtryk.

Men den nye undersøgelse viser, at et niveau på mindre end tre gram natrium om dagen (svarende til over syv gram salt) øger risikoen for hjertekar-problemer. Desuden viser resultaterne, at det kun er personer med et højt blodtryk, der lider skade af at spise for meget salt.

Kun omkring 10 procent af befolkningen i den globale undersøgelse havde både for højt blodtryk og spiste for meget natrium (mere end 6 gram om dagen).

Forskerne mener, at dette tyder på, at størstedelen af individer i Canada, og de fleste lande spiser den rigtige mængde salt.

Mente tilføjer, at det, der nu anbefales generelt som et sundt daglig loft for natrium synes at være sat for lavt, uanset en persons blodtryk.

"Et lavt indtag af natrium reducerer blodtrykket beskedent sammenlignet med det gennemsnitlige indtag, men lav indtagelse af natrium har også andre effekter, herunder negative stigninger i visse hormoner, der kan opveje eventuelle fordele. Det centrale spørgsmål er ikke, om blodtrykket bliver lavere med et meget lavt saltindtag, men i stedet er spørgsmålet, om det forbedrer sundheden,"  siger Mente.

"Denne undersøgelse øger vores forståelse af forholdet mellem saltindtag og sundhed, og stiller spørgsmål ved det hensigtsmæssige i de nuværende retningslinjer, der anbefaler et lavt indtag af natrium for hele befolkningen," siger dr. Martin O'Donnell, der er medforfatter på studiet og klinisk lekor ved McMaster University og National University of Ireland Galway.

Kvinde får taget blodtryk
Hjerte-kar | 06. nov 2012

Blodtryks-diæt kræver ikke vægttab eller motion

Den amerikanske blodtryksdiæt, DASH-diæten, er effektiv uanset om man dyrker motion eller…

"En tilgang, der anbefaler salt i moderate mængder, især fokuseret på dem med forhøjet blodtryk, er mere i overensstemmelse med de nuværende beviser."