Søg på Klog KostSur kirsebærsaft sænker blodtrykket effektivt

Drikker du et glas saft af sure krisebær dagligt er det næsten lige så effektivt mod forhøjet blodtryk som medicin.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Northumbria University, Newcastle, England, hvor forskere har testet effekten på 15 deltagere med let forhøjet blodtryk.

Omkring en million danskere lider af forhøjet blodtryk, over en kvart million uden at vide det, og de har alle en øget risiko for hjerteanfald, hjertesvigt, nyresygdom, slagtilfælde eller demens. Normalt blodtryk ligger omkring 120/80 mmHg.

Deltagerne i undersøgelsen var alle mænd og havde et blodtryk på mindst 130/90 mmHg, hvilket er bekymrende, men ikke alvorligere end at det kan forbedres med nogle få livsstilsændringer.

De fik at vide, at undersøgelsen gik ud på at undersøge effekten af en frugtsaft på hjertekar-systemet og fik enten 60 ml koncentrat  af Montmorency kirsebær eller den samme mængde af en drik med tilsat frugtsmag.

Deres blodtryk blev taget før de fik kirsebær-koncentratet derefter målt hver time. Blodprøver og en række andre test af hjertekar-systemet blev taget regelmæssigt i løbet af de følgende otte timer.

Resultaterne viste, at de deltagere, der fik kirsebær koncentrat, oplevede en maximal reduktion i deres blodtryk på 7 mmHg i de første tre timer efter indtagelse af drikken.

Denne reduktion kan sammenlignes med resultaterne af at tage blodtryksmedicin.

Tidligere undersøgelser har vist, at en reduktion på 5-6 mmHg over en længere periode er blevet forbundet med en 38 procents reduceret risiko for slagtilfælde og 23 procents reduceret risiko for koronar hjertesygdom.

Resultaterne viste, at de deltagere, der havde det højeste blodtryk, fik sænket deres blodtryk mest.

Den største forbedring af det systoliske blodtryk opstod, da de to fenolsyrer, protocatechuic og vanillinsyre, fra kirsebær-koncentratet fyldte mest i blodet. 

Forskerne mener, at disse to syrer i det mindste delvis, er ansvarlig for reduktionen.

En daglig kop blåbær kan sænke blodtrykket hos kvinder i overgangsalderen.
Hjerte-kar | 10. jan 2015

Kvinders blodtryk reduceres af daglige blåbær

Kvinder i overgangsalderen kan sænke deres blodtryk betragteligt ved at spise en kop…
 

"De fleste hjertekar-problemer er forårsaget af risikofaktorer, der kan kontrolleres, behandles eller modificeres, hvad enten det er forhøjet blodtryk, kolesterol, fedme, rygning, mangel på fysisk aktivitet eller diabetes. Forhøjet blodtryk er den hyppigste årsag til dødsfald som følge af hjertekar-sygdom, men relativt små reduktioner i blodtrykket kan have en stor indflydelse på dødeligheden," siger lektor i Sport and Exercise Nutrition, Karen Keane, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition.

"Størrelsen af den blodtrykssænkende effekt vi observerede var sammenlignelig med den, der opnås med blodtrykssænkende medicin og understreger den betydning, Montmorency kirsebær kan have for en effektiv behandling af højt blodtryk," understreger hun.

Kvinde får taget blodtryk
Hjerte-kar | 06. nov 2012

Blodtryks-diæt kræver ikke vægttab eller motion

Den amerikanske blodtryksdiæt, DASH-diæten, er effektiv uanset om man dyrker motion eller…
 

I de senere år har Northumbria University gennemført en række undersøgelser af Montmorency kirsebær og vist, at koncentratet forbedrer både søvnlængde og -kvalitet. Det reducerer også gigtsmerter og andre -symptomer og forbedrer muskelfunktionen efter intens træning.