Skip to main content
logo for klog kost
En daglig portion bær kan sikre dig mod potensproblemer.

Spis bær og undgå impotens

Flavonoider i blåbær og flere andre frugter kan reducere risikoen for potensproblemer.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra University of East Anglia (UEA) og Harvard University, der er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, hvor især mænd under 70 år kan glæde sig over at de kan spise fra nedsat potens.

Det er især anthocyaniner, der findes i blåbær, kirsebær, brombær, radiser og solbær) samt flavanones and flavones, der findes i citrusfrugter, som hjælper mod erektil dysfunktion.

Det er allerede velkendt, at øget motion kan forbedre potensen, men den nye undersøgelse viser, at en flavonoid-rig kost er lige så effektiv som rask gang i op til fem timer om ugen.

Undersøgelsen viste, at et højere samlet frugt indtag var forbundet med en 14 procent reduktion i risikoen for medsat potens og at en kombination af flavonoid-rige fødevarer og motion kan reducere risikoen med 21 procent.

"Vi ved allerede, at indtagelsen af ​​visse fødevarer med højt flavonoid-indhold kan reducere risikoen for sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. Dette er den første undersøgelse for at se på sammenhængen mellem flavonoider og erektil dysfunktion, der påvirker op til halvdelen af ​​alle midaldrende og ældre mænd," siger chefforsker Prof Aedin Cassidy fra UEA.

"Flavonoider findes i mange plante-baserede fødevarer og drikkevarer, herunder frugt, grøntsager, te, urter og vin. Vi undersøgte seks hovedtyper af almindeligt tilgængelige flavonoider og fandt, at tre i særdeleshed - anthocyaniner, flavanoner og flavoner - er gavnlige."

"Mænd, der regelmæssigt spiser mad med et stort indhold af flavonoider var 10 procent mindre tilbøjelige til at lide af erektil dysfunktion. Med hensyn til mængder, så taler vi kun om et par portioner om ugen."

Godt for hjertet

Mere end 50.000 midaldrende mænd har deltaget i den store befolkningsbaserede undersøgelse siden 1986, hvor de blev spurgt om deres evne til at have og vedligeholde en erektion tilstrækkelig længe til at gennemføre et samleje.

De blev også spurgt om deres kost hvert fjerde år.

Forskerholdet tog forbehold for faktorer som kropsvægt, fysisk aktivitet, indtag af kaffe og om deltagerne røg. Forskningen blev også begrænset til mænd, som ellers var ved godt helbred.

Mere end en tredjedel af de adspurgte mænd fortalte at de havde oplevet nyopståede potensproblemer. Men dem, der spiste en kost rig på anthocyaniner, flavoner og flavanoner var mindre tilbøjelige til at have problemer.

"Den bedste kilde til anthocyaniner, flavoner og flavanoner i USA er jordbær, blåbær, rødvin, æbler, pærer og citrusfrugter," siger professor Cassidy. 

"Vi fandt også, at fordelene var stærkest blandt yngre mænd," tilføjede hun.

{module also hjertekar}

"Ud over at forbedre midaldrende mænds sexliv er der en anden vigtig fordel ved den sunde kost - erektil dysfunktion er ofte et tidligt tegn på dårlig vaskulær funktion og giver en vigtig mulighed for at gribe ind og forebygge hjerte-kar-sygdomme, hjerteanfald og død," siger dr. Eric Rimm, der er medforfatter på undersøgelsen og professor i epidemiologi og Ernæring ved Harvard TH Chan School of Public Health. 

"Mænd med erektil dysfunktion vil sandsynligvis være meget motiverede for at dyrke mere motion og spise de rigtige fødevarer - hvilket i høj grad også vil gavne deres langsigtede kardiovaskulære helbred."