Skip to main content
logo for klog kost
Tang kunne være en effektiv måde at reducere mange tilfælde af hjertekar-sygdomme.

Tang beskytter mod hjertekar-sygdom

Erstatter man bare en smule mel med tang i for eksempel frosne pizzaer, pasta og andre færdigvarer, kunne man reducere risikoen for hjertekar-sygdomme markant.

{snippet start}

Det mener Ole G. Mouritsen, der er professor i biofysik ved Syddansk Universitet og medforfatter på en ny artikel i tidsskriftet Phycologia, der gennemgår den eksisterende viden om de helbredsmæssige effekter af 35 forskellige arter tang.

I artiklen forfatterne komme med forslag til, hvordan både individuelle forbrugere og fødevareindustrien kan bruge tang til at gøre vores daglige måltider sundere.

Et forslag er at erstatte 5 procent af melet i pizzadej med tørret og granuleret tang.

"Visse stoffer i tang kan være vigtige for at reducere hjerte-kar-sygdomme. Vi mener, denne viden skal være til rådighed for samfundet, og også udnyttes," siger Mouritsen, der har forfattet flere bøger om tang som fødevare.

Mange tangarter har en række helbredssmæssige fordele. De indeholder blandt andet gavnlige proteiner, antioxidanter, mineraler, sporstoffer, fibre og polyumættede fedtsyrer.

Tang indeholder kaliumsalte, der ikke fører til højt blodtryk - i modsætning til de natriumsalte, der typisk optræder i forarbejdede fødevarer

En vigtig fordel er også, at tangen har umami-smag, som er kendt for at fremme mæthed og dermed regulerer fødeindtagelse udover at reducere trangen til salt, sukker og fedt.

"Det er vanskeligt at afgøre, hvor meget tang en person skal forbruge for at nyde godt af sine gode kvaliteter. 5-10 gram tørret tang per dag er min vurdering," siger professor Mouritsen.

Han og medforfatterne foreslår, at tang skal tilføjes fastfood, hvilket ville gøre denne type fødevarer sundere. Det kan endda forbedre smagen af maden, hævder de. For eksempel kunne tørret og granuleret tang erstatte noget af melet ved fremstilling af tørret pasta, brød, pizza, snackbarer, etc.

Det er også muligt at tilføje tang til kødprodukter og derved give forbrugerne et øget indtag af kostfibre og antioxidanter - og dermed opnå et lavere kolesterolniveau.

I artiklen beskriver professor Mouritsen og hans medforfattere en undersøgelse, hvor en gruppe af overvægtige, men ellers raske mænd, blev bedt om at smage brød med tilsat tørret tang fra arten Ascophyllum nosodum. Mændenes reaktion var at brødet smagte acceptabelt, så længe indholdet tang blev holdt under fire procent.

Ved at spise brød, der indeholder fire procent tørret tang fik de overvægtige mænd 4,5 procent mere fiber, end når de spiste fuldkornsbrød. En anden effekt var, at de indtog 16,4 procent mindre energi i de 24 timer efter at have spist tangberiget brød

"Vi ved, at mange mennesker har svært ved at skelne mellem sunde og usunde fødevarer. Ved at tilføje tang til forarbejdede fødevarer kan vi gøre maden sundere. I mange tilfælde får vi også mere velsmagende mad, og det kan også medvirke til at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme," tror forfatterne.

8 råd til at spise tang 

  • Tang indeholder kun få kalorier, men er stadig rig på rig på essentielle aminosyrer, kostfibre, mineraler, sporstoffer, vitaminer og flerumættede fedtstoffer.
  • Du kan nemt tilføje op til 5 procent tørret tang til en dej uden at den mister evnen til at hæve.
  • Tørret tang kan opbevares i måneder eller år uden tab af smag og næringsværdi.
  • Tørret tang kan tilsættes som pulver, granulat eller stykker i kager, æggeretter, kartoffelmos, dressinger, eller drysses på grøntsager eller fiskeretter.
  • Pulvere og granulater kan anvendes som en salterstatning.
  • Hijiki indeholder arsen, som er kræftfremkaldende, og derfor nogle nationale fødevaremyndigheder anbefaler, at du ikke spiser det. På trods af disse advarsler, kan du købe tørret hijiki i mange butikker.
  • Nogle arter kan indeholde store mængder af jod.
  • Spis aldrig tang, der er skyllet op på stranden.