Søg på Klog Kost

Animalske proteiner viste sig i den nye undersøgelse at medføre mindre stive arterier, mens proteiner fra planter reducerede blodtrykket.Animalske proteiner viste sig i den nye undersøgelse at medføre mindre stive arterier, mens proteiner fra planter reducerede blodtrykket.

Proteinrig mad styrker blodkar og blodtryk

Proteinrig mad med masser af aminosyrer er lige så godt for dit hjerte som rygestop eller motion.

 

En ny undersøgelse viser, at mennesker, der spiser høje niveauer af visse aminosyrer i kød og plante har lavere blodtryk og mindre stive arterier.

Og resultaterne svarer til dem, der tidligere har vist sig i forbindelse med at forbedre livsstilen i forhold til salt, fysisk aktivitet, alkoholforbrug og rygning.

Forskerne fra University of East Anglia (UEA) undersøgte effekten af ​​syv aminosyrer på hjertekar-systemet blandt næsten 2.000 normalvægtige kvinder, der alle kom fra det største britiske voksne Tvillingregister på 12.000 tvillinger, som bruges til at studere de genetiske og miljømæssige årsager til aldersrelateret sygdom.

De studerede deres kost og sammenlignede den med de målinger af blodtryk og blodkarrenes tykkelse og stivhed.

Resultaterne viste tydeligt, at dem, der spiste de største mængder aminosyrer, havde lavere blodtryk og mindre stive arterier.

Men der viste sig en overraskende forskel på hvordan de bedste kilder til aminosyrerne påvirkede kroppen. Et højere indtag af aminosyrer fra plantebaserede kilder viste sig mere forbundet med lavere blodtryk, mens et højere indtag fra animalske kilder er mere forbundet med mindre stive arterier.

"Vores forskning viser, at flere aminosyrer i maden medfører en beskyttende virkning på hjertekar-systemet," siger chefforsker dr. Amy Jennings fra UEAs Norwich Medical School.

"Øget indtag af proteinrige fødevarer som kød, fisk, mejeriprodukter, bønner, linser, broccoli og spinat kan være en vigtig og let opnåelige måde at reducere folks risiko for hjertekarsygdomme."

Planteproteiner bedst for blodtrykket

"Resultater fra tidligere undersøgelser har dokumenteret, at øget protein kan være forbundet med lavere blodtryk. Vi ønskede at finde ud af om protein fra animalske kilder eller plantebaserede kilder var bedst - så vi kiggede nærmere på de forskellige aminosyrer, der findes i både kød og grøntsager."

Hjerte-kar | 14. sep 2014

Så meget betyder proteiner for dit blodtryk

Jo mere protein du spiser, des mindre er din risiko for et højt blodtryk.

"Vi studerede syv aminosyrer - arginin, cystein, glutaminsyre, glycin, histidin, leucin og tyrosin. Glutaminsyre, leucin og tyrosin findes hovedsageligt i animalske kilder og et højere indtag var forbundet med mindre stive arterier," siger Amy Jennings.

"Alle syv aminosyrer og især dem fra plante-baserede kilder var forbundet med lavere blodtryk."

"Det virkelig overraskende er, at aminosyrer har lige så stor effekt på blodtrykket som at sænke saltforbruget, øge fysisk aktivitet og reducere alkoholforbrug. Med hensyn til reduceringen af arteriernes stivhed svarer sammenhængen til et rygestop."

"Højt blodtryk er en af ​​de mest alvorlige risikofaktorer for udvikling af hjertekar-sygdom. En reduktion i blodtrykket fører til en reduktion i dødeligheden som følge af slagtilfælde eller koronar hjertesygdom. Så ved at ændre din kost til at omfatte mere kød, fisk, mejeriprodukter og bælgfrugter kan du forebygge risikoen."

"Gavnlige daglige mængder svarer til en 75 grams bøf, en 100 gram laksefilet eller et 500 ml glas skummetmælk," tilføjer hun.

"Konstateringen af, at visse typer kød og vegetabilske proteiner er knyttet til sundere blodtryk er et spændende fund, men vi er nødt til bedre at forstå mekanismen bag for at finde ud af om aminosyrerne påvirker direkte eller via vores tarmflora," siger professor Tim Spector fra Institut for Twin Research på Kings College London i en kommentar til undersøgelsen.

Tags: blodtryk, aminosyrer, proteiner