Søg på Klog Kost

Fedtstoffet oleat i olivenolie ser ud til at forbedre hjertets evne til at pumpe blod ud i kroppen.

Derfor beskytter olivenolie mod hjertesvigt

Olivenolie viser sig i en ny undersøgelse, at kunne forbedre hjertets funktion og sikre at blodet pumpes mere effektivt ud i kroppen.

 

Forskere ved University of Illinois har opdaget, at et almindeligt fedtstof i olivenolie kaldet oleat, hjælper hjertet med at bruge kropsfedt som brændstof.

Et sundt hjerte absorberer fedt for at pumpe, men når hjertet er beskadiget kan det ikke længere bearbejde eller lagre fedt, og så kan det bliver udsultet for energi.

Ikke alene har hjertet ikke længere det nødvendige brændstof for at fungere ordentligt, men det giftige fedt forbliver i kroppen, hvor det kan danne blodpropper.

Hjertesvigt er en reaktion på et kronisk forhøjet blodtryk, der tvinger hjertemusklen til at pumpe hårdere for at få blodet ud, hvilket medfører et større hjerte og tykkere hjertevægge kaldet hypertrofi. På lang sigt medfører det at hjertet ikke kan pumpe nok blod ud i kroppen.

Forskerne fra University of Illinois College of Medicine har testet oleat, der er en almindelig fedtsyre i olivenolie, som menes at være årsagen til den gavnlige effekt af middelhavskosten for hjertekar-systemet.

Forskerne undersøgte hvordan sunde og usunde rottehjerter reagerede på at blive udsat for enten oleat eller palmitat, der er et fedtstof, som findes i mejeriprodukter, animalsk fedt og palmeolie.

"Vi oplevede en øjeblikkelig forbedring i hvordan hjerter trak sig sammen og pumpede blod, da vi gav dem oleat" siger E. Douglas Lewandowski, direktør for UIC Center for Cardiovascular Research og seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Circulation.

Kæmpede for brændstof

Forskerner sporede fedtmolekylerne i cellerne i det syge hjerte ved at mærke dem med en radioaktiv tung isotop af kulstof, som kunne følges ved hjælp af magnetisk resonans-spektroskopi. Denne teknologi gør det muligt for forskerne at se biokemiske reaktioner som stofskiftet i real-tid. Ved hjælp af denne teknik kunne de se, at fedtmetabolismen i hjertecellerne blev normaliseret.

I modsætning hertil medførte palmitat at fedtforbrændingen blev uafbalanceret og at hjertecellerne kæmpede for at få adgang til brændstof. Der var også en stigning i toksiske biprodukter af fedt - en anden konsekvens af fejlreguleret fedtforbrændingen.

Ud over at afbalancere fedtstofskiftet og reducere de toksiske fedt-metabolitter i hypertrofiske hjerter, genopbyggede oleat også aktiveringen af flere gener for enzymer, der metaboliserer fedt.

Oleate synes at kickstarte gener, der producerer enzymer, der kan nedbryde fedt, så det kan absorberes af hjertet.

"Disse gener er ofte undertrykt i hypertrofiske hjerter," siger Lewandowski.

"Så det faktum, at vi kan genskabe gavnlig genekspression, såvel som mere afbalanceret fedtstofskiftet, plus reducere giftige fedt-metabolitter, blot ved at fodre hjertet med oleat er et meget spændende fund."

"Det giver yderligere næring til tanken om, at sunde fedtstoffer som oleat kan have en betydelig positiv effekt på hjertets sundhed - selv efter at sygdommen er begyndt," siger Lewandowski.