Skip to main content
logo for klog kost

Spis jordbær mod Parkinsons sygdom

Jordbær og blåbær kan reducere risikoen for at udvikle rystesygen Parkinsons sygdom.Hvem kan ikke overtales til en lille portion blå- eller jordbær? Og nu er der måske endnu bedre grund til at spise de små vitaminbomber. Især for mænd.

Bare to ugentlige portioner af jordbær eller blåbær ser ud til at mindske risikoen for at få sygdommen som ingen ønsker sig, Parkinsons.

Mænd og kvinder, der spiser bær to eller flere gange om ugen har næsten 25 pct. lavere risiko for at få Parkinsons, sammenlignet med ligestillede, der spiser bærrene sjældnere end en gang om måneden.

Præcis, hvordan disse bær hjælper med at mindske risikoen, ved forskerne ikke, men bærrene er rige på antioxidanter, som måske beskytter hjernecellerne mod ødelæggelse.

Da forskerne kiggede på resultaterne for henholdsvis mænd og kvinder, viste det sig, at mændene havde langt den største gavn af at spise bær. Blandt de deltagende mænd, der indtog mest mad og drikke med antioxidanter, som f.eks. bær, æbler, the og rødvin, havde 40 pct. lavere risiko for at få Parkinsons end dem, som spiste og drak mindre.

- Hovedbudskabet er, at bær og frugt kan forbindes med lavere risiko for at få sygdommen Parkinsons, siger forskeren Xiang Gao, der er assisterende, medicinsk professor ved Harvard Medical School i Boston. Men forskerne må erkende, at deres studie ikke viste nogen egentlig gevinst for de kvindelige deltagere.

I undersøgelsen deltog 130.000 mænd og kvinder. Ud af dem, udviklede 800 Parkinsons i løbet af de 20 år forsøget kørte.

Forskningsresultaterne er offentliggjort i det ansete tidskrift Neurology.