Skip to main content
logo for klog kost

Skær ned på kalorierne og undgå demens

Mange forsøger at spise færre kalorier for at tabe sig, men det kan også forhindre at du taber din sunde fornuft som gammel og bliver tidligt dement.

{snippet start}

Ny forskning viser nemlig, at kaloriefattige diæter stopper den normale stigning og fald i aktivitetsniveauet hos tæt ved 900 forskellige gener i forbindelse med aldring og hukommelsesdannelse i hjernen.

Forskerne fra New York University Langone Medical Center siger, at deres eksperimentelle resultater, udført på hunmus, antyder, at en kost med færre kalorier fra kulhydrater sandsynligvis afvæger aldersproblemer og kroniske sygdomme hos mennesker og andre pattedyr.

"Vores undersøgelse viser, hvordan kaloriebegrænsning praktisk talt stopper genaktivitet, der har betydning for aldring - gener, der har betydning for mus, mennesker og andre pattedyr, når de bliver gamle," siger undersøgelsens seniorforsker og hjerneforsker dr. Stephen D . Ginsberg.

Ginsberg pointerer om, at undersøgelsen ikke betyder, at kaloriebegrænsning er "ungdommens kilde", men at det giver beviser for, at kosten kan forsinke virkningerne af aldring og aldersrelaterede sygdomme.

Selvom kaloriebegrænsninger i årtier har været kendt for at forlænge livet for gnavere og andre pattedyr har virkningen hos mennesker ikke været klar. Fordelene ved disse diæter er blevet udråbt til at omfatte reduceret risiko for menneskers hjertesygdom, forhøjet vlodtryk og slagtilfælde, men de udbredte genetiske virkninger på hukommelse og indlæringsområder i den aldrende hjerne er ikke tidligere blevet påvist, påpeger Gindberg.

Tidligere undersøgelser har kun vurderet kostens påvirkning på en eller to gener, men hans analyse omfattede mere end 10.000 gener.

Undersøgelsen var baseret på hunmus, der ligesom mennesker er mere tilbøjelige til demens end mænd. Musene blev fodret med foderpiller, der havde 30 procent færre kalorier end foder til andre mus. Vævsanalyser af hippocampus, som er et område af hjernen, der tidligt påvirkes af Alzheimers sygdom, blev udført på mus i midten og slutningen af deres liv for at vurdere enhver forskel i genaktiviteten på lang sigt.

Ialt næsten 900 gener viste sig at have en ændret genaktivitet i forhold til musene på en fuld kaloriediæt.

"Undersøgelsen åbner døren til yderligere at studere sammenhængen mellem kaloriebegrænsning og anti-aging genetik," siger Ginsberg.