Blåbær styrker din hjerne
Blåbær forbedrer hjernens evne til at styre dig igennem hverdagens såkaldte kognitive udfordringer og kan dermed være et våben mod Alzheimers.
Det antyder en ny undersøgelse fra University of Cincinnati, hvor forskere har testet blåbær på 47 ældre mennesker gennem en længere periode.
Blåbær har i mange år været betragtet som en superfrugt efter at undersøgelse har vist, at kan reducere risikoen for hjertesygdomme og kræft.
Frugten er fyldt med sunde antioxidanter, og ifølge den nye undersøgelse kan disse stoffer hjælpe med at forhindre de ødelæggende virkninger af Alzheimers, fortalte forskerne forleden på American Chemical Society (ACS) 251. National Meeting & Exposition i San Diego.
"Vores nye fund bekræfter de tidligere dyreforsøg og indledende undersøgelser med mennesker og giver anledning til at tro, at blåbær kan forbedre hukommelsen og den kognitive funktion hos nogle ældre voksne," siger undersøgelsens chefforsker dr. Robert Krikorian. Han tilføjer, at blåbærs gavnlige virkninger kan skyldes flavonoider og anthocyaniner, som har vist sig at forbedre dyrs kognition.
Resultaterne er baseret på to forsøg med mennesker.
Den første undersøgelse omfattede 47 voksne over 68 år, som havde mild kognitiv svækkelse, som har vist sig at øge risikoen for Alzheimers. Forskerne gav dem enten frysetørret blåbærpulver, hvilket svarer til en kop bær, eller et placebo pulver en gang om dagen i 16 uger.
"Der var forbedringer i de kognitive præstation og hjernens funktion hos dem, der fik blåbærpulver sammenlignet med dem, der fik placebo," fortæller Krikorian.
"Blåbærgruppen forbedrede deres hukommelse og var hurtigere til at finde forbedret huske ord og begreber."
Forskerne gennemførte også en funktionel magnetisk resonans (fMRI) skanning, der viste øget hjerneaktivitet hos dem, der indtog blåbærpulver.
Den anden undersøgelse bestod af 94 personer i alderen 62-80 år, der var inddelt i fire grupper. Deltagerne havde ikke objektivt fået målt deres kognitive problemer, men de følte selv at deres hukommelse var begyndt at svigte. De fire grupper fik hhv. 1) blåbærpulver, 2) fiskeolie, )3 fiskeolie og blåbærpulver eller 4) placebopulver.
"Resultaterne (af det andet forsøg, red.) var ikke lige så klare som i den første undersøgelse," fortæller Krikorian.
"Kognition var noget bedre hos de deltagere, der indtog blåbærpulver eller fiskeolie hver for sig, men der var kun en meget lille forbedring af hukommelsen."
Heller ikke resultaterne af fMRI skanningerne var lige så slående for deltagerne, der indtog blåbærpulver. Krikorian mener, at effekten kan have været mindre i dette forsøg, fordi disse deltagere havde mindre alvorlige problemer.
Han mener, at de to undersøgelser viser, at blåbær kan være mest effektive som behandling af patienter med kognitive funktionsnedsættelser, men kan ikke vise målbare fordele for folk med mindre hukommelsesproblemer eller som endnu ikke har fået kognitive problemer.
Forskerne planlægger nu at gennemføre et blåbærstudie med en yngre gruppe deltagere mellem 50 og 65 år med øget risiko for Alzheimers, eksempelvis overvægtige eller personer med forhøjet blodtryk eller højt kolesteroltal.