Søg på Klog KostOmega 3 styrker ikke ældre kvinders hukommelse

 

Ældre kvinder over 65 år skal tilsyneladende ikke spilde formuer på kosttilskud med omega-3 for at bevare deres hukommelse eller andre kognitive evner.

En ny undersøgelse viser nemlig at selv høje doser omega-3 ikke hjælper til at forebygge kognitive problemer for kvinder oppe i alderen.

Kosttilskud med omega-3 har ellers spillet på at de sunde fedtsyrer kunne hjælpe især ældre mennesker med at undgå eksempelvis hukommelses-problemer.

Omega-3 har i utallige undersøgelser vist sig at forebygge inflammation, der blandt andet er årsag til hjertekarproblemer og gigt. Adskillige undersøgelser har desuden vist at fedtsyrerne også kunne sikre mod hukommelsesproblemer.

Omega-3 er flerumættede fedtsyrer, som findes i fede fisk og forskellige planter. Især de to langkædede fedtsyrer DHA (docosahexaensyre) og EPA (eicosapentaensyre) opfattes som naturens gave til vores helbred.

Syrerne menes at spille en vigtig rolle i at reducere betændelse i hele kroppen.

Nu har forskere fra University of Iowa fremlagt resultater, der underminerer tanken om at fedtsyrerne skulle have en positiv betydning for ældre kvinders kognition - altså ting som hukommelse og evner til at reagere og tænke hurtigt.

Deres undersøgelse er netop offentliggjort i tidsskriftet Neurology og har haft deltagelse af 2.157 kvinder i alderen mellem 65 og 80 år, der var indskrevet i Women Health Initiatives kliniske forsøg med hormonbehandling.

Forskerholdet tog blodprøver fra alle kvinder før begyndelsen af undersøgelsen, for at måle mængden af omega-3 i blodet.

Kvinderne blev også bedt om at deltage i årlige kognitive test, der kunne afdække deres hjernes kapacitet.

Undersøgelsen viste, at der efter de seks år ingen forskel var i resultaterne mellem kvinder, der havde høje eller lave niveauer af omega-3 i blodet i starten af undersøgelsen.

Derudover viste resultaterne, at der ikke var nogen forskel i hvor hurtigt hjernens hastighed faldt mellem kvinder, der havde et højt eller lavt indhold af omega-3 i deres blod.

Modsiger tidligere undersøgelser

De nye resultater er i modstrid med tidligere undersøgelser. Sidste år viste en undersøgelse fra University of Pittsburgh at omega-3 kunne forbedre hukommelsen hos unge voksne og for nylig har forskere fra Loyola University Stritch School of Medicine vist, at omega -3 formentlig kan hjælpe med at forhindre alkoholrelateret demens.

"Identifikation af midler, der kan forsinke kognitiv tilbagegang er et vigtigt mål, så en konstatering af, at der ingen sammenhæng er, er lidt af en skuffelse. Men det er vigtigt, at folk har en klar idé om, hvad der virker og hvad der ikke gør," siger Eric Ammann fra University of Iowa og undersøgelsens forfatter.

Han advarer mod at man ændrer sin holdning til fisk og andre fødevarer med omega-3.

"Vores undersøgelse var baseeet på observationsstudier og kan ikke ses som et endeligt svar på forholdet mellem omega-3 fedtsyrer og kognitiv funktion."

Doug Brown, der er forskningsdirektør for Alzheimers Society, bemærker, at dette ikke er den første undersøgelse, der tyder på, at omega- 3 ikke beskytter mod kognitiv tilbagegang, og påpeger at denne undersøgelse ikke er fyldestgørende.

"Det er vigtigt at bemærke, at undersøgelsen så på kognitiv tilbagegang på grund af aldring og ikke specifikt på demens, som er forårsaget af sygdomme i hjernen," siger han.

"Du skal ikke undlade at spise fisk til aftensmad eller nødder på grund af denne forskning. Det bedste man kan gøre for at forsøge at reducere risikoen for at udvikle demens er at spise en sund, varieret kost og dyrke regelmæssig motion."