Skip to main content
logo for klog kost
Persille og andre urter indeholder flavonoider, der kan styrke hjernen.

Urter kan styrke din hjerne

Et kvist timian eller persille får ikke bare maden til at smage bedre, men styrker også din hjerne.

{snippet start}

Nye undersøgelser viser at et stof i urter som persille, timian og pebermynte samt blandt andet kål og knoldselleri udløser dannelsen af ​​menneskelige hjerneceller og øger forbindelser mellem dem.

Forskere fra Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) har testet apigenin på menneskelige hjerneceller efter at adskillige museforsøg har vist, at den gruppe af flavonoider, som apigenin tilhører, øger dyrenes hukommelse og indlæring samt bevarer hjernens funktioner.

Den nye undersøgelse, der er offentliggort i tidsskriftet Advances in Regenerative Biology viser ifølge hovedforfatteren Stevens Rehen at apigenin, som også findes i rød peber, kamille og mange andre planter og urter, har lovende muligheder som en behandling for mange neurodegenerative lidelser, herunder Alzheimers sygdom, Parkinsons sygdom og skizofreni.

Holdet tilførte apigenin til menneskelige stamceller - celler, der har evnen til at udvikle sig til forskellige celletyper - i en laboratorieskål.

Efter 25 dage konstaterede de, at disse stamceller blev omdannet til neuroner - en effekt, der udeblev hos stamceller, der ikke blev tilført apigenin.

Hvad mere er, fandt forskerne, at forbindelser mellem de nydannede neuroner - kendt som synapser - var stærkere og mere sofistikerede.

"Stærke forbindelser mellem neuroner er afgørende for god hjernefunktion, hukommelse konsolidering og læring," pointerer Rehen.

Østrogen-binding

Yderligere undersøgelser afslørede, at apigenin øger neurondannelse og -forbindelser ved at binde sig til østrogen-receptorer, der påvirker nervesystemets udvikling, progression, funktion og plasticitet.

Selvom undersøgelser har vist, at hormonet østrogen kan forsinke udviklingen af ​​Alzheimers, skizofreni, depression, Parkinsons og andre neurodegenerative sygdomme har brugen af ​​østrogenbehandling været hæmmet af at det ser ud til at øge risikoen for kræft og hjerte-kar-problemer.

Forskerne mener dog, at deres resultater tyder på, at apigenin kan være et lovende alternativ behandling for en række neurodegenerative sygdomme i fremtid.

"En alternativ fremgangsmåde ville være at efterligne de østrogene effekter," siger de.

"Flavonoider findes i høje mængder i visse fødevarer, og det er sandsynligt, at en kost rig på flavonoider kan påvirke dannelsen af ​​neuroner og den måde, de kommunikerer i hjernen," siger Rehen.