Skip to main content
logo for klog kost

Derfor kan fisk være et middel mod bipolar lidelse

Mennesker med bipolar lidelse har lavere niveauer af omega-3 fedtsyrer, der kan påvirke hjernen positivt.

{snippet start}

Det viser en undersøgelse fra Penn State College of Medicine og National Institutes of Health, hvor forskere har målt og sammenlignet indholdet af forskellige flerumættede fedtsyrer hos 27 deltagere med bipolar lidelse og 31 raske deltagere.

Bipolar lidelse var tidligere kendt som maniodepression.

Fedtsyrer er interessante i forbinelse med bipolar lidelse og depression på grund af deres biologiske betydning for hjernen. Undersøgelser har vist, at tilskud med fedtsyrer kan være nyttige for depression, men data er mere uklare for bipolar lidelse.

Forskerne målte indholdet af de polyumættede fedtsyrer omega-3 og omega-6. De indsamlede også oplysninger om deltagernes forbrug af fedtsyrer og medicin. 

Frie fedtsyrer er i stand til at krydse blod-hjerne-barrieren, som beskytter hjernen mod goftstoffer i blodet. Fedtsyrer bundet til proteiner kan til gengæld ikke krydse denne barriere. 

Hos forsøgspersonerne med bipolar lidelse var forholdet mellem de frit cirkulerende omega-3 EPA-fedtsyrer og EPA-fedtsyrer bundet til proteiner lavere end hos kontrolpersonerne.

"Det betyder, at tilgængeligheden af ​​omega-3 i kroppen er lavere hos bipolære personer," siger lektor i psykiatri dr. Erika Saunders, der er hovedforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Bipolar Disorders.

Omega-3 fedtsyrer er en stor del af hjernecellers membraner og er vigtige for celle-til-celle-kommunikation i hjernen. I undersøgelsen viser forholdet mellem frie og bundne EPA-fedtsyrer sig at svare til kliniske symptomer på bipolare syymptomer, specifikt mani og en øget tendens til selvmord.

Øget inflammation

Fedtsyrer spiller også en vigtig rolle for immunsystemet og inflammatoriske problemer.

"Omega-3 og omega-6 fedtsyrer kan ændre ​​inflammations-balancen, som vi tror er vigtig i forbindelse med bipolar lidelse," siger Saunders.

Men i deres undersøgelse fandt forskerne ikke et anderledes forhold mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer hos bipolare personer.

{module also fedt}

Selvom forskerne fandt et lavere indhold af omega-3 fedtsyrer hos patienter med bipolar lidelse, der svarede til deres symptomer er det for tidligt at komme med råd om kostændringer eller omega-3 tilskud.

Omega-3 fedtsyrer findes især i fisk, vegetabilske olier, nødder - især valnødder, hørfrø, hørfrøolie og bladgrøntsager.

Forskerne overvejer om der er forskelle på, hvordan raske mennesker og mennesker med bipolar lidelse omsætter fedtsyrer fra en form til en anden. Lægemidler mod bipolar lidelse er kendt for at påvirke stofskiftet, men der blev ikke fundet nogen sammenhæng mellem indholdet af fedtsyrer og medicinforbrug i undersøgelsen.

"Vi forsøger nu at finde ud af hvilke ændringer i kosten, der kan hjælpe mennesker med bipolar lidelse, så de har andre muligheder end medicin," siger Saunders.

{module also vitamineraler}

En række forsøg har ikke fundet nogen fordel ved omega-3 tilskud mod bipolar lidelse, der forårsager maniske episoder af forhøjet humør, energi og kognition, og depressive episoder med sænket humør og energi. Bipolar lidelse påvirker mellem 1 og 4,4 procent af befolkningen.

Den meste forskning om fedtsyrer i forbindelse med bipolar lidelse måler niveauet af fedtsyrer i cellemembraner. Saunders gruppe har i stedet kigget på cirkulerende fedtsyrer i blodet, hvilket er en bedre indikation af kost indhold.

Fedtsyrer i blodet er også den type, der bedst krydser blod-hjerne-barrieren og trænger ind i hjernen.