Skip to main content
logo for klog kost
Palmeolie udvindes ved presning af frugtkødet fra oliepalmers frø.

Palmeolie giver dig lyst til mere fedt

Palmeolie og måske også andet mættet fedt kan ødelægge din hjernes belønningssystem på samme måde som alkohol eller stoffer.

{snippet start}

Det antyder i hvert fald forsøg på University of Montreal, hvor forskerne har testet hvordan forskellige typer fedt påvirker hjernen.

Det er det såkaldte mesolimbiske dopamin-system, der også kaldes hjernens belønningssystem, som forskerne mener forringes.

Det mesolimbiske dopamin-system er afgørende for hvordan hjernen kontrollerer motivation.

"Et centralt fund er, at forringelsen belønningsystemet er specifikt for mættede fedtstoffer som palmeolie, men ikke enkeltumættet fedt som olivenolie," siger Stephanie Fulton fra University of Montreal og CHUM Forskningscenter, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Neuropsychopharmacology. 

"Vores forskning viser, at uanset om folk tager på og bliver fede, så kan en fedtrig kost forringe hjernens kredsløbs-funktioner, der er dybt impliceret i humørsvingninger, stofmisbrug og overspisning - tilstande, der har indvirkning på motivation og velvære," forklarer Fulton.

Resultaterne er baseret på forsøg med tre grupper af rotter.

Den første gruppe rotter var en kontrolgruppe, der fik en fedtfattig diæt indeholdende omtrent lige store mængder af monoumættede og mættede fedtsyrer. 

Den anden gruppe fik en enkeltumættet kost med højt fedtindhold, hvoraf 50 procent af kalorierne var fedt i form af olivenolie.

Den tredje gruppe fik en mættet kost med højt fedtindhold, hvoraf 50 procent af kalorierne fra fedt i form af palmeolie.

De fedtrige diæter havde begge samme mængder sukker, proteiner, fedtindhold og kaloriedensitet, og dyrene kunne spise så meget eller lidt som de havde lyst til. 

Efter otte uger havde rotterne i alle tre grupper stadig sammenlignelig kropsvægt og niveauer af insulin, leptin og relativ glykæmi.

Men da rotterne gennemgik en række adfærdsmæssige og biokemiske tests, der har vist sig at være en indikation for hvor godt ​​rotters dopamin system fungerer, var der store forandringer.

"Vi konstaterede, at rotterne på palmeolie diæten havde en signifikant forringet dopamin-funktion," siger Cecile Hryhorczuk, der er medforfatter på undersøgelsen.

"Vores og andres hypotese er, at fedtet får hjernen til at forsøge at kompensere ved at øge belønnings-adfærd, ligesom med narkotika, hvor man må øge dosis med tiden for at få det samme sus. På samme måde kan en person, der indtager for meget mættet fedt, kompensere for et reduceret belønningssystem ved at spise flere fedtrige og sukkerrige fødevarer for at opnå den samme følelse af glæde eller belønning."

"Da vi var i stand til at kontrollere for ændringer i kropsvægt, hormoner og glucoseniveauer tror vi, ​​at fedt kan påvirke dopamin-systemet ved direkte virkning i hjernen," siger Fulton. 

"Vi har faktisk separat dokumentation for, at inflammation i hjernen er en del af denne proces, da forsøgene viste at inflammationen blev fremkaldt af et højt indhold af mættet fedt."

palmeolie, mættet fedt, dopamin