Skip to main content
logo for klog kost
Rigeligt kaffe ser ud til at beskytte mod udviklingen af sklerose.

Kaffe beskytter mod sklerose

Kaffe beskytter mod risikoen for at udvikle nervesygdommen multiple sklerose (MS).

{snippet start}

Ifølge to undersøgelser offentliggjort på American Academy of Neurologys 67. årsmøde i Washington DC. kan store mængder kaffe dagligt udsætte sygdommen eller måske ligefrem hindre at den bryder ud.

"Koffein er blevet forbundet med en nedsat risiko for Parkinsons og Alzheimers sygdom, og vores undersøgelse viser, at kaffe også kan beskytte mod MS og dermed understøtter tanken om, at det kan have beskyttende virkninger for hjernen," siger undersøgelsens forfatter dr. Ellen Mowry fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore.

Undersøgelsen er baseret på en svensk undersøgelse af 1629 personer med MS og 2807 raske mennesker, samt en amerikansk undersøgelse af 1.159 mennesker med MS og 1,172 raske mennesker. Den amerikanske undersøgelse opgjorde kaffeforbruget blandt personer med MS et og fem år inden MS symptomer begyndte, mens den svenske opgjorde forbruget 10 år før, og sammenlignede det med kaffeforbruget hos mennesker, som ikke havde MS på samme tidspunkt. Undersøgelserne tog højde for andre faktorer som alder, køn, rygning, BMI og soldyrkning.

Multiple Sklerose er en nervesygdom, hvor isoleringen omkring nervefibre i hjernen bliver ødelagt og medfører, at de elektriske impulser, der giver mulighed for at styre vores kropbliver langsommere. Ødelæggelsen kommer ofte i form af såkaldte attakker, angreb, der kommer med måneders eller års mellemrum.

Sygdommen rammer især i Nordeuropa og menes derfor at have forbindelse med solmængder (D-vitamin) og i et vist omfang livsstil.

Den svenske undersøgelse viste, at i forhold til mennesker, der drak mindst seks kopper kaffe om dagen i året før symptomerne viste sig, havde personer, der ikke drak kaffe en halvanden gange øget risiko for at udvikle MS. Store mængder kaffe fem eller 10 år før symptomerne begyndte var ligeledes beskyttende.

I den amerikanske undersøgelse havde folk, der ikke drikker kaffe også omkring en og en halv gange større sandsynlighed for at udvikle sygdommen end dem, der drak fire eller flere kopper kaffe om dagen året før symptomerne begyndte at udvikle sygdommeng.

"Koffein bør også undersøges for sin indvirkning på tilbagefald og langvarig invaliditet i forbindelse med MS," siger Mowry.

kaffe, Multiple Sklerose, sklerose, koffein