Søg på Klog Kost

Allergi overfor jordnødder og penutbutter kan formentlig forebygges ved at introducere jordnøddeolie til babyer.Allergi overfor jordnødder og penutbutter kan formentlig forebygges ved at introducere jordnøddeolie til babyer.

Sådan beskyttes børn mod fødevareallergi

Peanutallergi kan forebygges effektivt ved at give dit barn smagen af jordnødder allerede i det første år af livet.

 

Risikoen for at udvikle allergi overfor jordnødder bliver nemlig reduceret med hele 81 procent, hvis babyer tidligt får blandet jornøddeolie i deres mad.

Det er det markante resultat af en ny undersøgelse som netop er offentliggjort i New England Journal of Medicine af forskere fra Kings College London.

Undersøgelser har vist at israelske børn har mindre risiko for peanutallergi i forhold til jødiske børn af lignende herkomst i Storbritannien. I modsætning til børn i Storbritannien begynder israelske børn at spise peanuts og mad med jordnødder tidligt i livet. Derfor har udgangspunktet for den nye undersøgelse været en hypotese om at de lave niveauer af peanutallergi hos israelske børn er et resultat af at de har spist jordnødder i barndommen.

"For at kunne vise om man kan forebygge ​​peanutallergi har det været nødvendigt med denne store undersøgelse. Resultaterne har potentialet til at forandre den måde vi forebygger fødevareallergi," siger direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), dr. Anthony S. Fauci.

Forskerne sammenlignede to strategier til forebyggelse af peanutallergi.

Spædbørn med høj risiko for at udvikle peanutallergi, fordi de allerede havde æggeallergi og / eller svær eksem fik enten jordnødder eller skulle undgå jordnødder.

"Undersøgelsen udelukkede spædbørn, der tidligt viste stærke tegn på allerede at have udviklet peanutallergi," siger undersøgelsens chefforsker dr. Gideon Lack.

"Forældre til spædbørn og småbørn med eksem eller æggeallergi bør rådføre sig med en allergolog, børnelæge, eller egen læge, før de gier dem jordnøddeolie."

Mere end 600 højrisiko spædbørn mellem 4 og 11 måneder blev tilfældigt udvalgt til enten at undgå jordnødder helt eller regelmæssigt at indtage mindst 6 gram jordnøddeprotein om ugen. Det fortsatte i 5 år. Deltagerne blev overvåget i hele denne periode, hvor de fik besøg af sundhedspersonale og forældrene besvarede kostspørgsmål telefonisk.

Efter fem år testede forskerne børnenes reaktion på jordnødder og konstaterede en samlet reduktion på 81 procent i risikoen for peanutallergi hos børnene, der tidligt fik introduceret jordnødder, i forhold til dem, der undgik jordnødder.

"Før 2008 anbefalede de kliniske retningslinjer at undgå allergifremkaldende fødevarer i kosten til små børn, der havde en øget risiko for udvikling af fødevareallergi," siger dr. Daniel Rotrosen, der er direktør for NIAID Division of Allergy, Immunologi and Transplantation.

"Undersøgelsen er den første, der viser, at tidlig introduktion til jordnødder faktisk er gavnligt og er en effektiv metode til at kontrollere et alvorligt problem for folkesundheden."

En opfølgende undersøgelse vil lade alle undersøgelsens deltagere om at undgå jordnødder i et år for at finde ud af om kontinuerlig forbrug af jordnødder er nødvendig for at sikre børnenes tolerance over for jordnødder.

Tags: peanutallergi, jordnødder