Kost og motion afgørende for din hormonproduktion
Vægttab og motion er afgørende for hormon-produktion og hormon-signalering, der kan medføre kræft og kroniske sygdomme.
Det viser en ny undersøgelse fra det tyske Kræftresearch center i Heidelberg, hvor forskere har fulgt over 400 postmenopausale kvinder i et år, hvor de har målt deres hormon-niveauer.
Sammenhængen mellem kropsvægt, livsstil og risikoen for at udvikle kræft og andre kroniske sygdomme er stadig ikke i alle detaljer forstået af videnskaben. Men ændringer i hormon-signalering menes at være en del af årsagen til disse processer.
"Fedtvæv producerer forskellige hormoner, som har en stor indflydelse på stofskiftet," siger Prof. Dr. Cornelia Ulrich, der er afdelingsleder ved centret og direktør for National Center for Tumorsygdomme (NCT) Heidelberg
De vigtigste er adiponectin og leptin. Adiponectin er antiinflammatorisk og øger effekten af insulin, mens leptin påvirker hjenens vægtregulerende centre, men også kan fremme tumorcellevækst. Spørgsmålet er om kropsvægt og motion også kan påvirke produktionen af disse centrale fedtvævshormoner?
Det forsøgte Heidelberg-forskerne at finde ud af i et kontrolleret studie med 439 overvægtige postmenopausale kvinder over 50 år. Undersøgelsens deltagere blev opdelt i tre grupper, der enten blev målt i forbindelse med kostændringer, ændrede motionsvaner eller begge dele. Grupperne blev overvåget intensivt over en periode på et år, således at de opnåede resultater er særligt værdifulde.
Markant fald i leptin-produktion
"Vores hypotese var, at især en kombination af fysisk aktivitet og vægttab bør resultere i mere gunstige hormonniveauer," siger Cornelia Ulrich.
Leptinproduktionen faldt hos alle tre grupper, og mest tydeligt (op til 40 procent) hos gruppen, der både ændrede diæt og dyrkede mere motion.
Derimod steg adiponectin-produktionen mest hos kvinder, der var på en diæt med reduceret kalorieindhold alene.
Men den positive effekt på hormonproduktionen var for alle tre grupper afhængig af hvor meget deltagerne havde tabt i vægt: Jo flere kilo en deltager havde tabt, jo højere blev hendes adiponectin niveauer, mens hendes leptinniveau faldt tilsvarende.
"Vi observerede de største forandringer hos kvinder, der havde tabt ti procent af deres oprindelige kropsvægt," siger dr. Clare Abbenhardt, hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Internal Medicine.
"Nogle af disse deltagere opnåede en 20 procents stigning i adiponectinniveauet og deres leptinproduktion faldt med mere end 50 procent."
Leptin produktion ser ud til at være påvirket af simple ændringer i kropssammensætning, fordi vi hos motionsgruppen kunne se at kvinderne fik muskelmasse uden at miste vægt.
"Vi har nu en bedre forståelse af de mekanismer, hvor vægttab og træning beskytter mod kroniske sygdomme. Adiponectin har i talrige tidligere undersøgelser vist dets indflydelse på helbredet. Til gengæld medfører lavere leptin niveauer mindre tumorvækst. Derfor er vi nu i stand til at give velfunderede anbefalinger til kvinder, om hvordan de via kost og motion kan sikre en positiv indflydelse på disse to vigtige metaboliske regulatorer,"siger Cornelia Ulrich.